Ana sayfa Vücut Geliştirme Yarışmalar Mr. Olympia 2016 Mr. Olympia

2016 Mr. Olympia

10777
0
PAYLAŞ

Mr. Olympia yarışması dünyaca ünlü bir vücut geliştirme yarışmasıdır. 1946 yılında kurulup her yıl gerçekleşen bu yarışma, 2004’te ismi değiştirilerek International Federation of Bodybuilding adını almıştır. Amatör ve profesyonel olmak üzere iki kategoride düzenlenmektedir. Her yıl dünyanın değişik yerlerinde yapılan bu yarışma, ülke olarak yarışılmakta olup; her yarışmacı kendi ülkesini temsil etmektedir. Bu yarışmanın aynı zamanda Pro Bikini olarak adlandırılan bayanların yarıştığı bir kategorisi de bulunmaktadır. Sporcular bir yıl içinde girdikleri eleme aşamalarını geçerek Mr. Olympia’da yarışmaya hak kazanırlar. Bu yarışmayı kazanan kişiler tartışmasız dünyanın en iyi vücut geliştirme sporcuları olmakla birlikte, ömrünü bu spora adayan insanlardır. Mr. Olympia yarışmayı kazanan kişiye verilen unvan olup, bu yarışma kazananına Mr. Olympia unvanı ile birlikte büyük maddi getiri de sağlar. Bu yarışmayı kazanmak; yarışmanın büyük ödülünün yanında, yeni sponsor anlaşmaları, reklam teklifleri, şöhret, para ve sayısız avantaj kapılarının açılmasına neden olur. Bu yarışma için dünyanın dört bir yanından Profesyonel vücutçular Las Vegas’a gelir ve yarışırlar. Yarışmayı kazanan kişiler ise bu unvanı geri vermek istemezler. Ondandır ki kazananlar her yarışmada birincilikleri üst üste alırlar. 1965’ten 2005’e kadar sadece 10 şampiyon bu unvanın sahibi olmuştur. 2004 yılında yapılan bir değişiklikle ise yarışmaya büyük heyecan katılmıştır. İlk altı sıraya giren vücutçular kendi aralarında teker teker seçtikleri ayrı pozlar ile bire bir yarıştıkları bir anlık puanlama sistemiyle yarışma daha heyecan verici hale gelmiştir.

Mr. Olympia yarışmasına nasıl katılınılır, şartları nelerdir?

Mr. Olympia yarışmasına katılabilmek için öncelikle profesyonel vücutçu olma şartı var. Fakat her profesyonel vücutçu bu yarışmaya katılamaz. Katılabilmek için öncelikle IFBB’nin yani Uluslararası Vücut Geliştirme Federasyonu’nun profesyonel vücutçu kartına sahip olmak gerekmekte olup bu karta sahip olmadan yarışmaya katılmanın tek istisna bir durumu vardır. O da; IFBB Profesyonel Ligi Başkanı Jim Manion ve ekibinin joker kart vererek davet etmesi. Amatör vücutlar için ise direk Mr. Olympia yarışmasına katılma kuralı; amatör Olympia yarışmasında Overall (şampiyonlar şampiyonu) olmaktır.

Mr. Olympia yarışmasına kimler katılabilir?

Bir önceki Mr. Olympia yarışmasında ilk beşe girmiş olan vücutlar otomatik olarak bir sonrakinde de yarışmaya hak kazanırlar. Sene içerisinde yapılan profesyonel yarışmalarda ilk sırayı alan vücutlar da yine direk Mr. Olympia yarışmasında yarışmaya hak kazanılar. İlk sırayı alamayan ve bir önceki Mr. Olympia yarışmasında ilk 5’e giremeyen vücutçular, bir puan sistemiyle yarışmaya katılmak için hak kazanabilirler. Bununla birlikte Mr. Olympia yarışmasına kadar yapılan tüm profesyonel yarışmaların hepsinde 2,3,4 ve 5’incilik kazanan profesyonel vücutçular puanlar kazanırlar, bu puanlar her yarışa göre değişebilir. ARNOLD CLASSIC(USA) yarışmasında birinci olan direk Mr. Olympia’da yarışmaya katılmaya hak kazanırken ikinci, üçüncü, dördüncü ve beşinci sırasıyla 8,7,6 ve 5 puan alır. ARNOLD CLASSIC (SPAIN), NEW YORK PRO, PRAGUE PRO, DUBAİ PRO yarışmalarında birinci olan kişi direk Mr. Olympia’da yarışmaya hak kazanırken; ikinci 6, üçüncü 5,dördüncü 4, beşinci ise 3 puan alır. ARNOLD CLASSIC (BRAZIL), PITTSBURGH PRO, CHINA PRO yarışmalarında birinci olan yine direk katılırken, ikinci 5, üçüncü 4, dördüncü 3 ve beşinci ise 2 puan alır. Diğer düzenlenmesi olası IFBB Profesyonel yarışmalarda ise birinci yine direk katılmaya hak kazanırken; ikinci 4, üçüncü 3, dördüncü 2 ve beşinci ise 1 puan alır. Bu yarışmalardan kazanılan puanların toplamı bir sonraki Mr. Olympia yarışmasında yarışacak profesyonel vücutları belirler.

Mr.Olympia 2016

Mr. Olympia tüm dünya da gerçekleştirilen vücut geliştirme yarışmalarının en prestijlisidir. Geleneksel olarak düzenlenen Mr. Olympia yarışmasının bu yıl 52.si gerçekleştirildi. Yarışma 15-18 Eylül 2016 tarihleri arasında Las Vegas’ta yapıldı. Bu yıl Mr. Olympia oldukça ilginç düellolara sahne oldu. Son 4 yılın şampiyonu Phil Heath, New York Pro 2016 şampiyonu Dexter Jackson ve vücut geliştirme sporuna adını altın harflerle yazdırmış William Bonac, Mamhoud Elssbiay(Big Ramy), Branch Warren, Shawn Rhoden, Dennis Wolf, gibi isimler Mr. Olympia 2016’daydı.

Mr. Olympia 2016 Dereceleri ve Ödülleri

2016 Mr. Olympia şampiyonları ve ödülleri belli oldu. Mr. Olympia vücut geliştirme yarışmasında gelenek bozulmadı ve kazanan isim son dört yılda olduğu gibi bu yılda Phil Heath oldu. 2.liği ise Shawn Rhoden göğüsledi. Geçen yılın 2.si Dexter Jackson ise bu yıl şampiyonluğa aday gösterilirken bir sıra daha gerileyerek 3. Oldu.. 1.Phil Heath 400.000 dolar 2. Shawn Rhoden 150.000 dolar ödül kazandı. Yarışmanın merak edilen isimlerinden William Bonac 5., Big Ramy ise 4.oldu. Mr. Olympia tarihine baktığımızda 1965 yılından itibaren düzenlenen Mr.Olympia yarışmalarına 2016 yılına kadar yalnızca 1 Türk katılmaya hak kazandı. Hamdullah Aykutlu 1993 yılında katılmış olduğu yarışmadan 17.olarak ayrılmıştı. Her yıl düzenlenen yarışmalarda ilk beş sporcu bir sonra ki yıl düzenlenecek Mr. Olympia yarışmasına gitmeye hak kazanmaktadır.

 

 Bu Yazı İlginizi Çekebilir: Mr. Olympia 2015

asdasd