Ana sayfa Sporcu Gıdaları BCAA (Branched Chain Amino Acid)’nın Faydaları

BCAA (Branched Chain Amino Acid)’nın Faydaları

2449
0
PAYLAŞ

Sıkı bir diyet kaslarınızın şekillenmesine ve parçalanmasını sağlarken bir taraftan da kas kütlenizde kayıp yaşamanıza sebebiyet verebilir. İşte bu noktada, BCAA kullanmak kaslarınızı yaptığınız diyetin katabolik etkilerinden korumaya yardımcı olur. Daha öz bir ifadeyle, BCAA kas kaybını önlemeye yardımcı olur.

Son birkaç yıldan bu yana, BCAA supplementi vücut geliştirme ve fitness sporcuları tarafından oldukça fazla rağbet görmeye başladı. Bunun en büyük sebebi olarak son birkaç yıl içerisinde BCAA’nın kullanımıyla ilişkin diğer supplementlere nazaran oldukça fazla sayıda bilimsel araştırma yapılmış olmasını gösterebiliriz.

BCAA öncelikle kas gelişimi için faydalı olabilir. Ben BCAA’nın özellikle düşük kalorili diyetler sırasında kullanıldığında kas kütlesinin korunmasına önemli ölçüde yardımcı olduğuna inanıyorum. Bu nedenle, vücutgeliştirme yarışmalarına hazırlanan sporcular diyet döneminde mutlaka BCAA kullanmaktadırlar. Bu şekilde diyetin katabolik etkilerini minimum düzeye indirmeyi hedefliyorlar.

KATABOLİK KRİZİ

Diyet yapmak kataboliktir. Daha açık bir ifadeyle, diyet yapmak birkaç nedenden ötürü kaslarınızın bozulmasına(kas kaybına) neden olur. Diyetle birlikte daha yağsız(yalın) bir vücuda kavuşurken büyük olasılıkla kas kütlenizden kaybedeceksiniz. Çünkü, vücudunuz vücut yağ depolarını tutmak(korumak) için çok çalışacaktır. Ve dolayısıyla vücudunuz ihtiyacı olan enerjiyi sağlamak için öncelikle kaslarınıza başvuracaktır. Bu da sonuç olarak diyet sırasında kas kaybı yaşamanızın kuvvetle muhtemel olduğunu ortaya koymaktadır.

Diyet sırasında kas kaybı meydana gelir. Çünkü, vücut kasları kurtarmak için protein yıkımını(katabolizm) artırır. Bu yeterince kötü değilmiş gibi diyet sırasında protein sentezi düzeyi de vücuda enerji girişinin azalması dolayısıyla düşmektedir.

Kas gelişiminin denklemini şu şekilde yazabiliriz.

Kas kütlesi = Protein sentezi oranı – Protein yıkımı oranı

Protein sentezi oranı ile protein yıkımı oranı birbirine denk olduğunda kas kütlesi kazanamamakla birlikte kas kütlesi de kaybetmezsiniz. Eğer protein sentezi oranı protein yıkımı oranını geçerse kas kütlesi kazanmaya başlarsınız.

Diyet sırasında vücuda giren enerji girişi azalacak, glikojen depoları düşecektir.  Eğer kendinizi daha önce kaldırmaya alışkın olduğunuz kiloları kaldıramayacak kadar zayıf veya yorgun hissediyorsanız kaslarınız bu duruma adapte olacaktır ve vücudunuz aynı ağırlıkları kaldırırken eskisine oranla daha az enerji kullanmaya başlayacaktır.

Bu da şu anlama gelmektedir ki; vücudunuzun yağsız kas kütlesi oranı artmayacak, vücudunuz enerji üretmek için yağsız(yalın) kaslarınızı kullanacaktır.

Özetle, sıkı bir diyetin katabolik etkileri oldukça fazladır. Diyet sırasında kas kütlenizi korumak oldukça zor bir iştir.

BCAA’NIN GÜZELLİĞİ

BCAA’lar ve özellikle BCAA türlerinden olan leucine vücuttaki protein sentezini canlandırmak ve normal bir proteinden daha fazla derecede etki elde etmek üzere geliştirilmiştir. BCAA’lar ayrıca hücrelerin protein sentezi işlemi için daha hızlı cevap vermesine de yardımcı olur. Bunun yanında BCAA’lar sadece protein sentezi oranını arttırmakla kalmaz, hücrelerin protein sentezi kapasitesini de arttırır.

BCAA’lar ayrıca protein yıkımı oranının azaltılmasına yardımcı olmaktadır. Şimdi yukarıda verdiğimiz kas kütlesi tanımına geri dönersek; BCAA’ların protein sentezi oranını artırdığını ve protein yıkımı oranını da azalttığını düşündüğümüzde BCAA’ların kas kütlesi kazanmak/korumak için mucizevi ürünler olduğunu söyleyebiliriz.

BCAA DAHA GÜZELDİR

Protein sentezini artırmak ve protein yıkımını artırmak gibi mucizevi işlevlere sahip olan BCAA’ların faydaları bunlardan ibaret de değildir. BCAA’lar antrenman sırasındaki yoğunluğunuzu(konsantrasyon) da önemli ölçüde artırır. Peki bu nasıl oluyor? Antreman sırasında vücuttaki üretilen serotonin miktarı artmaktadır. Serotonin miktarının artması da antreman yoğunluğunu azaltmaktadır.

İşte BCAA’ların kullanımı üretilen serotonin miktarının azaltmaktadır. Bu da sizin daha sert ve daha uzun idmanlar yapmanıza olanak tanımaktadır!

Bu makalemizde size BCAA’ların faydalarından bahsetmeye çalıştık. BCAA’nın ne zaman, ne kadar süre boyunca, nasıl ve ne dozda kullanılması gerektiğini merak edenler bizi takip etmeye devam etsinler.

 Emir Karakol

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

asdasd