Ana sayfa Sporcu Gıdaları Çinko (Zink)

Çinko (Zink)

2422
0
PAYLAŞ

Çinko mikrop bezlerinin fonksyonunu ve ayni zamanda testosteron produksyonu saglar. Bunlarin ötesinde cinkonun hamilelik esnasinda olusan yirtiklari önleme etkisi de vardir.

“Hamilelik” bu baglamda size tuhaf gelebilir ancak profesyonel bodycileri daha detayli incelediginde özellikle omuz-gögüs gecislerinde ve bisepslerdeki derinin uzama yirtiklarini görebilirsiniz. Eger derinizdeki bu yirtiklardan muzdaripseniz cinko bu yirtiklarinizi (malesef) gidermez, zira cinkonun etkisi burada iyilestirici degil “önleyicidir”. Ayrica cinko hastalik tasiyicilara (infektlere) karsi savunmayi güclendirir ve yaranin iyilesme sürecini kisaltir.

ÇiNKO EKSiKLiGi NELERE YOL ACAR?
– sac dökülmesi, ince ve kirilan saclar, erken agarma
– kuru ve pul pul dökülen cilt, kizarikliklar, yirtilmalar, yaralarin agir iyilesmesi, agiz salgi bezlerin ve dilin iltahaplanmasi
– tirnak kirilmasi, beyaz lekeler
– koku, tat, isitme, görme duyularinda degisiklikler
– göz kurulugu
– genital organlarda gelisme yetersizligi
– seksuel istegin azalmasi
– düzensin adet (sizin ile alakasi yoktur ama yine de bilmekte fayda vardir)
– döllenme sorunlari, agrilar
– depresyon, korku, degisken ruh hali
– kansizlik
– uyku
– istahsizlik
– hastaliklara karsi hassaslasma

Vücudumuz cinko sentezleyemediginden disardan alinmasina bagimlidir.

DOGAL CINKO KAYNAKLARI:
– yulaf ezmesi
– ciger
– peynir
– findik
– et
– yumurta

Sunu da belirtmek gerekir ki vücut bitkisel kaynaklardan alinan cinkoyu cok etkili degerlendirememektedir. Yüksek yag miktarlari alimina engel oluyor ! Kalsiyum icin de ayni sey gecerlidir.

CiNKO EKSiKLiGi NASIL OLUSUR:
– besinlerden yetersiz faydalanma
– radikal dietler
– arttirilmis cinko ihtiyaci ( hamilelik, hastalik, agir sportif faaliyetler..)
– doku „tamiri“
– cinko aliminin düzensiz degerlendirilmesi ( bagirsak hastaliklar, vejeteryan yiyecekler, alkol.. ki ufak miktarda alkol dahi cinko salgisini arttirir ve ihtiyaci cogaltir. )
– seker hastaligi
– asiri terleme
– Sigara (sigara dumanindaki kadyum cinkonun karacigerden gecmesine engel olur)

YAN ETKiLERi
Dozajini kacirmadiginiz taktirde cinko cok güvenlidir.
Uzun vadeli süre icin günde 50 mg’dan fazlasi kolesterol degerlerin kötülesmesine yol acabilir ve hastaliklara karsi bagisiklik azalir. Daha da fazlasi (günde 150 mg) ishal ve kusmaya yol acabilir. Ayrica cinko hücre bölünmesinde de önemli bir rol oynadigindan dolayi asiri dozajlar tümöre yol acabilir.

ETKiLESiM
Cinko; demir, bakir ve kalsiyum emilimine engel olur, ancak A Vitamini alimini tesvik eder.

KULLANMAK iSTiYORSANIZ…
en iyi sekilleri
1.) Amino asitlere bagli cinko (zink monomethionin ve zink hidrojen aspartat)
2.) Cinkortat
3.) Cinko glukonat ve cinko citrat

TAVSiYE EDiLEN DOZAJ:
„Normal vatandas“’in günlük cinko ihtiyaci 10-20 mg arasidir ve bunu normal besin yollariyla saglayabilir. Sporcularda ise bu ihtiyac 30-40 mg bulur. Bazi bodyciler’in abartili bir sekilde 100 +mg kullanmasi sizi sasirtmasin, cünkü tahmin edebileceginiz gibi bu steroid kullanimiyla ilgili birseydir…

iPUCU:
Eger cinkonun yaninda baska takviyeler almak isterseniz Magnezyum, B- ve C-Vitaminini tavsiye ederim. Ayrica cinkonuzun „saf“ (pure) cinko olmasina önem göstermenizde yarar var. Bazi cinko hap ve kapsüllerinde 5 gram cinkonun yani sira bircok degisik vitaminler olur. Günlük ihtiyacinizi karsilamaya calissaniz 10 tane almaniz gerekir, ancak bunun yani sira vitamin ihtiyacinizin %600 üstüne cikabilme ihtimali olur. B-Vitamininde sorun cikmayabilir cünkü vücut fazlasini atiyor, ancak diger vitaminler icin ayni seyler gecerli degildir.

asdasd