Dekstroz

Egzersizler anatomi kas gelişimi vesaire.

Moderatör: murat tahan

angel2
forumdostu
forumdostu
Mesajlar: 470
Kayıt: Ocak 4th 2010, 21:49
Konum: istanbul

Dekstroz

Mesajgönderen angel2 » Ocak 17th 2011, 19:17

Dekstroz, altı karbon içerir ve genel olarak glikoz olarak bilinen bir monosakkarittir. Dekstroz, glikozun kristal formudur ve tüm canlı metabolizmalarının temel enerji kaynağıdır.







Dekstroz Kimyasal Yapısı




Genel sofra şekerinin resmi kimyasal adı sakkaroz, ya da İngiliz terimiyle sukrozdur. Şeker kelimesi karbonhidratlarla yakından alakalı ve özdeş bir kimyasal gruptur. Kimyasal olarak, sakkaroz; glikoz ve fruktoz olan daha küçük iki karbonhidratın kombinasyonudur.



Glikozun İngilizce sözcük karşılığı dekstrozdur. Nitekim, dekstroz farklı bir şekerdir ve sukrozun bir bileşenidir. Sukrozun %70 tatlılığa sahip olan dekstrozun varlığı, Fehling çözeltisi yardımıyla belirlenebilmektedir.



Genel olarak üzüm şekeri veya kan şekeri olarak anılan dekstroz, doğada geniş çapta bulunan bir şekerdir. Ticari olarak, dekstroz nişastanın hidrolize edilmesinden sonra, saflaştırılması, konsantre edilmesi ve sonra da kristalleştirilmesi ile üretilir.



Besleyici hususlara ek olarak, dekstrozun fonksiyonel ve duyumsal özelliklerinden dolayı bir çok gıda uygulamasında önemli bir rolü bulunmaktadır.


Tatlılık, donma noktası ve kristalleşme kontrolünde, renk dengesi ve ozmotik basınç ayarlamalarında ve fermantasyonlarda şeker kaynağı olarak kullanılabilir.



Türk Gıda Kodeksi Şeker Tebliği’nde belirtildiği üzere,


* Dekstroz monohidrat ve



* Susuz dekstroz olmak üzere 2 çeşit olarak anılır.



Dekstroz monohidrat, bir molekül kristal suyu içeren, saflaştırılmış ve kristallendirilmiş D-glikozudur. Nişastanın hidrolizini takiben yapılan saflaştırma, evaporasyon ve kristalizasyon gibi işlemlerin sonucunda elde edilmektedir.



Susuz dekstroz (anhidrat) ise, kristal suyu içermeyen, kuru madde miktarı ağırlıkça en az %98 olan saflaştırılmış ve kristallendirilmiş D-glikozu olarak anılır. 60°C'nin üzerinde ürünün yeniden kristalize edilmesi yöntemiyle elde edilir.
Kulanım Alanları:



Sukrozdan daha az tatlılığa sahip olan dekstroz; dondurma, şerbet gibi ürünlerde gereksiz yere tatlılığı arttırmadan ürünlere ait kuru madde miktarını artırabilmektedir. Bundan başka dekstroz çözeltileri, şeker kamışı şekerinden daha düşük donma noktasına sahip olarak daha pürüzsüz ve kremsi yapının elde edilmesine de yardımcı olmaktadır.



Fırıncılık ürünlerinde maya besin yeri bileşeni olarak görev yapan dekstrozun olmaması durumunda mayalar, hamurun kalitesine doğrudan etkileyecek şekilde nişasta ve gluteni kendilerine besleyici bileşen olarak kabul etmekte, bu durumda mayalama sürecinde önemli gecikmelere yol açmaktadır. Eğer maya besini olarak şeker kullanılırsa, maya tüketmeden önce bunu dekstroza dönüştürmek ihtiyacı duymaktadır. Bu durum, daha fazla miktarda maya kullanımına da yol açmakta, sonuçta fırınlama öncesi uzun süreli bekletmeden kaynaklanan ekmek somununun solgun ve tazelik kaybı yaşamasına da neden olmaktadır.



Fermente olabilecek bir karbonhidrat olan dekstroz, karbondioksit için de en ekonomik kaynağı oluşturmaktadır.



Hazır gıda ürünleri, süt ürünleri, karbone edilmiş içecekler, reçel ve jölede de yaygın şekilde kullanım alanı bulan dekstrozun sukroza göre en büyük avantajı, ılımlı bir tatlılığa sahip olması ve gıdaya özgü aromayı yok etmemesi ve sukroz kadar güçlü koruyucu etki göstermesi sayılabilmektedir.



Karbonhidratlar içerisinde tek şekerli (monosakkarit) olan dekstroz, yüksek enerji kapasitesi sebebiyle, enerji içeceklerinde ve serumda yüksek oranda kullanılır. Dekstroz, oldukça hızlı emilme ve kana karışma özelliğine sahiptir.



Doktorlar, dekstroz monohidratı küçük çocukların beslenmesi, diyabetik hastalarında insülin şoklarına karşı, obezitenin tedavisinde, daha fazla fiziksel faaliyet gösterilen durumlarda kan şekeri düzeyinin ayarlanmasında kullanılmaktadır.



Bu özelliklerden dolayı dekstroz monohidrat, uygun vitamin ve minerallerle formüle edilerek fiziksel stres gibi durumlarda kullanılan preparatların bileşiminde yer almaktadır.



Humektant olması, higroskopitesi ve sıkıştırılabilirlik gibi fonksiyonel özelliklere sahip olan dekstrozun anhidrat türü ise, düşük nem düzeylerinin sürdürülmesi gereken ürünlerde serbest suyu kontrol etmektedir.



Dekstroz, dehidrasyon tedavisinde de kullanılır. Vücutta metabolize edilip kaybolur ve serbest kalan su, hücre dışı ve hücre içi sıvı kompartmanındaki eksikliği tamamlar. Birincil su eksikliğinde, eksikliğin derecesine göre 3 litre veya daha fazla vermek gerekebilir.



Kimyasal ve fermentasyon endüstrilerinde hammadde olarak yaygın şekilde kullanılan dekstroz, elektrolik veya fermentasyon yöntemi ile işlendiğinde kalsiyum glukonat elde edilmektedir. Dekstrozun hidrojenasyonu ise, C vitamini için temel olan sorbitolun oluşumuna yol açmaktadır.





Kimyasal Kompozisyonu:


Kuru Madde % 91,5

Nem % 8,5

Sülfatlandırılmış Kül % 0,2

angel2
forumdostu
forumdostu
Mesajlar: 470
Kayıt: Ocak 4th 2010, 21:49
Konum: istanbul

Mesajgönderen angel2 » Ocak 17th 2011, 19:18

yabancı sitelerde sporcu beslenmelerine bakarken çogu sporcunun Dekstroz ve protein tozunu karştırıp aldıgı dikkatimi çekti

Kullanıcı avatarı
Murat Vatandaş
VIP
VIP
Mesajlar: 1124
Kayıt: Aralık 21st 2008, 03:46

Mesajgönderen Murat Vatandaş » Ocak 20th 2011, 20:53

Antrenman sonrası için ideal karbonh,dratlardan biri diye biliyorum. Türkiye'de de bulunuyor, ama küçük miktarlarda alınamıyor maalesef.

Kullanıcı avatarı
Serhat Kucuk
VIP
VIP
Mesajlar: 2724
Kayıt: Aralık 10th 2008, 01:41
Konum: facebook.com/skucuks
İletişim:

Mesajgönderen Serhat Kucuk » Ocak 20th 2011, 22:35

Türkiye'de var; genrise'ın ürünü var mesela...

BruceDickinson
Yeni Üye
Yeni Üye
Mesajlar: 2
Kayıt: Ağustos 5th 2009, 01:13
Konum: Aydın

Mesajgönderen BruceDickinson » Şubat 16th 2011, 11:49

Evet, antrenman sonrası için gayet ideal bir karbonhidrat. Markalı ürünler haliyle pahalı. Aşağıdaki adresten dün sipariş vermiştim ve bugün itibariyle elime ulaştı. Moderatörün de dediği gibi küçük miktarlarda almak yetmediği için bu seçenek çok hesaplı. %100 saf dekstroz monohidrat

http://magaza.hammaddeler.com/100-Saf-D ... -8006.html

Ayrıca sitede kreatin, glutamin, kazein vs. de mevcut.


“Vücut Geliştirme Makaleler” sayfasına dön

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 1 misafir