Ana sayfa Antrenman Makaleleri Squat Çeşitleri

Squat Çeşitleri

3390
0
PAYLAŞ

Bu hareket kalça, karın ve bacak kaslarının geliştirilmesi, daha güçlü ve çekici hale gelmesi için yapılan bir egzersiz biçimidir. Squat dilimizde ‘çömelme’ anlamına gelmektedir. Bu hareket vücut geliştirmeye gönül veren herkes için oldukça önemli egzersizlerden bir tanesidir. Hareket, herhangi bir spor aletine gerek duymadan yapılabilen, basit ancak etkili bir vücut geliştirme egzersizidir. Bu nedenle birçok kişi tarafından tercih edilmektedir. Güçlü bacak ve karın kaslarına sahip olmak isteyenlerin mutlaka Squat yapması gerekmektedir. Bu hareket kendi içerisinde sınıfa ayrılmaktadır. Birincisi herhangi bir ağırlık olmadan yapılan squat hareketi, diğeri ise halter veya dumbell’larla yani belli ağırlıklarla yapılan squat hareketidir. Yeni başlayan kişiler ağırlıksız olarak squat yapmaya başlayabilir ve daha sonra ağırlıklı squat egzersizlerine başlayabilirler.

Squat Nasıl Yapılır?

Bu hareket oldukça kolay ve basittir. Ancak en etkili sonucun alınması için doğru şekilde yapılmalıdır. Harekete başlarken ayakları vücut genişliğinde yani omuz genişliğinde açarak pozisyon almalısınız. Ayaklar eğer uygun genişlikte açılmazsa yan kısımlara baskı yapar ve hareketin doğru şekilde yapılmasına engel olur. Kollar yere paralel şekilde uzatılarak konum alınır. Ardından doğrulup eğilerek hareke tekrarlanmaya başlanır. Bunu bir nevi çömelme ve tekrar kalkma olarak düşünebilirsiniz. Hareketin en etkili şekilde yapılabilmesi için vücut ve kafa öne doğru eğik biçimde olmalı ve ayakların hizasında bulunmalıdır. İşte yapılabilecek farklı ve etkili squat çeşitleri:

Squat Çeşitleri

1)Derin Squat: Bu egzersiz biçiminde yüksek bar ve alçak bar squat hareketlerini yaparsanız. Yere doğru eğilerek squat konumu alınır ve uygun olan ağırlıkta halter omuzlara alınır. Bu şekilde ön bacak ve kalça kasları etkili biçimde çalıştırılır.

2) Paralel Squat: Bu harekette yine yüksek bar ve alçak bar şeklinde hareketler yapılır. Bacaklar daha geniş bir şekilde açılır ve uygun ağırlıkta halter kaldırılır.

3 )Ön Squat: Bu egzersizde dar ve geniş tutuş kullanılabilmektedir. Yine diğer egzersizlerde olduğu gibi uygun ağırlık kaldırılır. Ağırlık vücudun önünde olacak şekilde konumlandırılır.

4 )Box Squat: Bu harekette ağırlık omuzlarda olacak şekilde alçak ve yüksek box şeklinde gerçekleştirilebilmektedir.

asdasd