Akdeniz diyeti lif kaynakları bakımından oldukça zengin, bol vitamin ve mineral içerikli, aynı zamanda da bol meyve tüketimi sağlayan düzenli beslenme şeklidir. Bu yiyeceklerin haricinde kuru baklagilleri, bol balık tüketimini, zeytin yağ kullanımını da sağlayan bu beslenme şekli oldukça beğenilen bir çeşittir.
Akdeniz mutfağını karakteristik olarak incelediğimiz zaman bol zeytin yağı kullanımının yaygın olduğunu, kırmızı et yerine ise balık etinin tüketiminin tercih edildiği, tahıllardan yana zengin bir beslenme şeklidir.
Akdeniz Diyeti; tam buğday ekmeği, düzenli sebze ve meyve tüketimi, kuru baklagil, zeytin ve zeytinyağı’nın sürekli kullanımı gibi günlük hayatımızda yer alan temel yiyeceklerin sağlıklı şekilde tüketimidir. Akdeniz diyetinde, yeşil sebze ve zeytinyağının sürekli kullanılır halde olması Akdeniz’in mutfağının da önemli sembollerinden biri olarak bilinmektedir.
Akdeniz Diyetiyle Kilo Kaybı
Akdeniz diyeti oldukça sağlıklı, dengeli ve düzenli bir beslenme alışkanlığına sahip olduğundan dolayı fazla kilolarının çok çabuk yok olması muhtemel. Akdeniz diyeti listesi bir uzman tarafından kişiye özel şekilde hazırlanmaktadır. Eğer aksatılmadan yapılırsa 2 hafta gibi az bir süre içinde 8-9 kilo verilebilir.
Akdeniz Diyetinin Olmazsa Olmaz Gıdaları
Akdeniz diyetinde meyve ve sebze kullanımı büyük rol oynasa da bunların da dikkatli tüketilmesi gerekmektedir.
Akdeniz diyetinde haftada en az iki kez balık tüketilmesi, kırmızı etin tüketiminin daha az olması gerekir. Tam tahıllı ekmekler tercih edilmelidir. Yağ olarak başı zeytinyağı çekiyor olsa da fındık, soya ya da mısır yağı da kullanılabilir.
Akdeniz Diyetinin Kalp Hastalıklarına Etkisi Var Mıdır?
Akdeniz diyeti sayesinde kalp hastalıklarına yakalanma riskinin minumuma düşürülmesi mümkündür. Akdeniz diyetinin alışkanlık haline gelmesi kalp için oldukça yararlı etken. Orta düzey kalp hastalığı riskinden sadece 3 ay bu diyeti yaparak yarı yarıya kurtulmak mümkün.