BMR- Bazal metabolizma hızı, kişinin tamamen dinlenmesi esnasında hiç bir kas hareeketi gereksinimi olmadan ölçülen metabolizma hızıdır. Yemek yediğinizden yaklaşık 12 saat sonra, sindirim sisteminiz inaktif olur. Bu süreçte yani tam dinlenme zamanınızda vücudun sadece kendi fonksiyonlarını süremek için ihtiyacı olan enerji seviyesidir. Gündüz uyandıktan sonra hiçbirşey yenmeden ölçülür ve her kişide farklılık gösterir. BMR kas kütlesi kazanımıyla artar.
BMR harcanan kaloriin %70inin yakılmasından sorumlu olabilir ancak bu oran faktörel farklılıklar gösterebilir. Kalori yakımı, solunum- vücudun akana pompaalanması ve vücut ısının korunması gibi fiziksel süreçlerde de yakılır. Yani ki, BMR a bağlı olarak vücut daha fazla yağ yakabilir. BMR genel metabolizma hızının belirlenmesi, ihtiyacınız olan kalori yakımının ne akadar olduğunun hesaplanması , kilo almak veya vermek için en büyük etkendir. BMR genetik ve çevresel faktörlerin kombinasyonu tarafıdnan belrlenir. Bunların bazıları şunlardır.
Genetik: Bazı insnlar daha hızlı bazılraı ise daha yavaş metabolizmaya sahiptir.
Cinsiyet: Erkeklerin daha büyük kas kütlesi ve daha düşük yağ yüzdesi vardır. Bu demektirki erkeklerin daha yüksek bazal metabolizma hızı vardır.
Yaş: BMR yaş ile birlikte azalır. 20 yaştan sonra, her 10 yılda %2 düşer.
Kilo: Ağırlığnız ne kadar artarsa BMR da o kadar yükseir. Örneğin, obez bir kadının metabolik hızı, zayıf bir bayana nazaran %25 daha yüksektir.
Vücut Yağ Yüzdesi: Daha düşük yağ oranı, daha yüksek BMR demektir. Erkeklerde daha düşük yağ yüzdesi olmasının sebebi %10-15 oranında kadınlardan daha Hızlı BMR a sahip olmalarıdır.
Vücut Sıcaklığı: Vücudun her 0.5 derecelik öz ısının artması, BMR ın %7 civarında artması anlamına gelir. Vücuttaki kimyasal reaksiyonlar daha hızlı derece artışına sebep olur. Bu yüzden 42derece civarında ateşi olan bir hastada, %50 civarında BMR artışı gösterir.