Canlının dinlenme sırasında kas hareketi yapmadan vücudundaki canlılık olaylarının sürmesi için gerekli enerjiyi sağlayan metabolizmaya Batal metabolizma hızı denir. Batal metabolizma canlının vücut ağırlığına, yaşına , cinsiyetine ve de çevre faktörlerine göre değişim göstermektedir.
Metabolizma hızı erkeklerde , çalışanlarda ve protein ağırlıklı besin yiyenlerde daha yüksektir. Soğuk havalarda oluşan kas titremesi ve hareketler ile ısı sağlanmaya çalışırız. Sıcak havalarda ise vücut hareket etmede isteksizlik moduna geçer ısı miktarı azalmaya başlar. Erkeklerde kadınlara göre fazladır. Gençlerde hızlı olan metabolizma hızı yaşlılarda yavaştır. Bazı maddeler de metabolizma hızını etkilemektedir. Yeşil çay kafein hızı artıran besinlerdir.
Bazı durumlarda metabolizma hızı düşmektedir. Uyku sırasında ya da beslenme yetersizliğinden dolayı hız olduğundan düşük olabilir. Sinir hastalarında ise ve tiroid yetersizliğinde yine metabolizma hızı düşmektedir. Böbrek üstü bezinden salgılanan bir hormon fazla ise metabolizma hızı yavaşlar.
Gün içinde tükettiğimiz aşırı karbonhidrattan ( pirinç , şeker , makarna, hamurlu gıdalar ) dolayı da metabolizma hızı yavaşlar.
Metabolizma hızı nasıl hızlanır?
Metabolizma hızının artması için yapılacak işleri sizler için araştırdık.
- Yürüyüş yaparak hareket etmemiz sonucunda metabolizma hızı dengelenmiş olur.
- Bol bol sıvı tüketmek gerekir
- Günde 2. 2.5 litre su içmek gerekir
- 6 öğün yemek yememiz diyetisyenlerin önerisidir. ( almamız gereken enerjiyi öğünlere bölerek vücudu sürekli çalıştırmak gerek )
- Aynı saatte yemek yemeyin ( yemek saatlerini değiştirin )
- Bol bol meyve yiyin ( karpuz, kiraz bunların kalorisi düşük meyvelerdir )
- Aşırı yemekten kaçınmak
- İyi bir uyku uyumak
- Kafeinden uzak durmak ( çay kahve gibi içecekleri tüketmemek )
- Yeterli kalsiyum almak