BÜYÜME HORMONU (GROWTH HORMON) HAKKINDA
Büyüme Hormonu Nedir?
Beyinde bulunan hipofiz bezinden salgılanan Büyüme hormonu; vücuttaki birçok faaliyetin yürütüldüğü beynimizden salgılanan bir hormondur. Gece artıp gündüz azalan Büyüme hormonu salgısı; uyku, stres, açlık ve kan şekeri düşüklüğü gibi durumlarda da artış gösterir. İlerleyen yaş ile birlikte Büyüme hormonu salgısı azalır.
Büyüme Hormonunun Görevleri
En önemli ve asıl görevi hücre gelişimini ve hücre yenilenmesini sağlamak olan Büyüme hormonu; daha güçlü ve daha sağlam kemikler için çok önemlidir. Ayrıca vücudumuzda depolanmış olan yağın kana karışmasını sağlayarak günlük yaptığımız aktivitelerdeki enerji ihtiyacımızı karşılar. Yeterli miktarda salgılanan Büyüme hormonu, bağışıklık sistemini de güçlendirerek hastalıklara yakalanma oranını azaltır. Büyüme hormonunun yeterli düzeyde salgılanmadığı insanlarda; sürekli yorgunluk ve güçsüzlük, kalp hastalıkları riskinde artış, vücuttaki yağ miktarında artış ve kemik kırılmalarında artış gözlenir. Bu durumda kişinin hayat kalitesini düşürür.
Büyüme hormonu vücuttaki protein sentezini hızlandırarak, kas ve kemikleri geliştirir. Özellikle kas geliştirmek isteyenler için; kas tutucu, performans arttırıcı, yağ yakıcı, kuvvet arttırıcı ve genleştirici özellikleri vardır. Son zamanlara özellikle de sporcular tarafından büyüme hormonu dışarıdan alınmaya başladı. Fakat bu sağlık açısından riskli olduğu için doğal yollara başvurulmalıdır.
Büyüme Hormonu Nasıl Uyarılır?
Büyüme hormonu en çok uykuda salgılanmaktadır. Bu sebepten uyku miktarına ve uyku düzeyine çok dikkat etmek gerekir. Özellikle de büyüme hormonunun en fazla salgılandığı saatler olan gece 10 ile 1 arasında uykuda olmaya dikkat edilmelidir.
Protein alımına dikkat edilmeli, sağlıklı ve sürekli beslenilmelidir. Günlük egzersiz yapmak ya da yürüyüş yapmak da büyüme hormonunun uyarılması açısından önemlidir. Eğer büyüme hormonu çok düşük seviyelerde ise aminoasit alımı ve gıda takviyesi yapılabilir.