Ana sayfa Beslenme Egzersiz Olmadan Günlük Kalori İhtiyacı Hesaplama

Egzersiz Olmadan Günlük Kalori İhtiyacı Hesaplama

2116
0
PAYLAŞ

Aldığımız besinlerin vücudumuzda yakılmasından sonra ortaya çıkan enerji olarak adlandırılan kalori; günlük işlerimizi sağlıklı bir şekilde yapabilmemizde bize yardımcı olur. Günlük kalori ihtiyacı kişiden kişiye değişmektedir.

Günlük Kalori İhtiyacı Nasıl Hesaplanır?

Günlük kalori ihtiyacı hesaplanırken, kalori ihtiyacının belirleyicisi olan üç ana bileşen dikkate alınır. Bu bileşenler: Bazal metabolizma hızı, günlük fiziksel aktivite ve besinlerin sindiriminde harcanan enerji miktarıdır. Bazal metabolizma hızı, kişinin vücut sistemindeki organların çalışması için gerekli olan enerjidir. Örneğin, kalbin kan pompalaması, sindirim siteminin çalışması, boşaltım ve dolaşım sistemlerinin çalışması gibi fizyolojik ihtiyaçların karşılanması için gerekli olan enerjidir. Günlük kalori ihtiyacının yaklaşık %60 – %80 gibi çok büyük bir kısmını etkileyen bazal metabolizma hızı; genç yaşlarda hızlıyken, yaş ilerledikçe daha yavaş çalışmaktadır.

Kalori ihtiyacını etkileyen bir diğer etmen de günlük fiziksel aktivitedir. Örneğin; masa başı işinde çalışan bir kişi ile sürekli hareket halinde olmayı gerektiren bir işte çalışan kişinin harcadığı enerji miktarı aynı değildir. Son olarak günlük kalori hesaplamasında etkili olan bir diğer unsur; besin sindiriminde harcanan enerjidir. Bu da aldığımız besinleri yeme ve sindirme aşamasında harcadığımız enerji miktarıdır. Bu üç bileşen ayrı ayrı hesaplanıp toplandıktan sonra ortaya çıkan sonuç bize günlük kalori ihtiyacını verir.

Biraz zor ve uğraştırıcı olan yöntemin bir de basit hali vardır. İlk başta kilonuzu IBS ağırlık ölçü birimine çevirmek için 2,2 ile çarpıyorsunuz. Bulduğunuz değeri; kadınlar için 10, erkekler için 11 ile çarptığınızda, ortaya çıkan sonuç, günlük kalori ihtiyacınızdır. Örneğin; kilonuz 60 ise, 2.2 ile çarparsak 132 IBS olur. Kadınsanız 10 ile çarptığınızda günlük kalori ihtiyacınız 1320 olarak çıkar.

asdasd