Dünya Anti-Doping Yönetmeliği

Steroidler anabolizan ilaçlar hakkında tartışma ve bilgi edinmek için yazılarınız.

Moderatör: murat tahan

Kullanıcı avatarı
mucteba
VIP
VIP
Mesajlar: 1807
Kayıt: Ocak 15th 2006, 15:25
Konum: İstanbul
İletişim:

Dünya Anti-Doping Yönetmeliği

Mesajgönderen mucteba » Şubat 22nd 2007, 10:43



Yasaklı Listesi resmi metni WADA (Dünya Anti-Doping Ajansı) tarafından hazırlanır ve hem İngilizce hem de Fransızca olarak basılır. İngilizce ve Fransızca metinler arasında meydana gelebilecek herhangi bir anlam farklılığında İngilizce metin esas alınacaktır.


Bu Liste 1 Ocak 2007 tarihinden itibaren geçerlidir.

2007 YASAKLI LİSTESİ
DÜNYA ANTİ-DOPİNG AJANSI YÖNETMELİĞİ

1 Ocak 2007 Tarihinden İtibaren Geçerlidir


Herhangi bir ilacın kullanımı tıbbi olarak belirtilmiş değerlerle sınırlıdır.


KULLANIMI HER ZAMAN YASAKLI OLAN MADDELER VE METOTLAR
(MÜSABAKA İÇİ VE DIŞI)

YASAKLI MADDELER

S1. ANABOLİK MADDELER

Anabolik maddelerin kullanımı yasaktır.

1. Anabolik Androjenik Steroidler (AAS)

a. Eksojenik* (Vücudun üretmediği) AAS’ler aşağıdaki gibidir;

1- androstendiol (5-androst-1-ene-3β, 17 β-diol); 1-androstendione (5-androst-1-ene-3,1-dione); bolandiol (19-norandrostenediol); bolasterone; boldenone; boldione (androsta-1,4-diene-3,17 -dione); calusterone; clostebol; danazol (17-ethynyl-17β -hydroxyandrost-4-eno 2,3-d isoxazole); dehydrochlormethyltestosterone (4-chloro-17β -hydroxy-17-methylandrosta-1,4-dien-3-one); desoxmethyItestosterone (17-methyl-5-androst-2-en- 17β -ol); drostanolone; ethylestrenol (19-nor-17-pregn-4-en-1 -ol); fluoxyesterone; formebolone; furazabol (17β -hydroxy-17-methyl-5-androstano [2,3-c] –furazan); gestrinone; 4-hydroxytestosterone (4,17β-dihydroxyandrost-4-en-3-one), mestanolone; mesterolone; metenolone; methandienone (17β-hydroxy-17-methylandrosta-1,4-dien-3-one), methandriol; methasterone (2, 17-dimethyl-5-androstane-3-one-17β -ol); methyIdienolone (17β-hydroxy-17-methylestra-4,9-dien-3-one); methyl-1-testosterone (17β -hydroxy-17-methyl- 5-androst-1-en-3-one); methyInortestosterone (1β -hydroxy-1 -methylestr-4-en-3-one); methyItrienolone (17β -hydroxy-17-methylestra-4,9 11-trien-3- one); methyItestosterone; mibolerone; nandrolone; 19- norandrostenedione (estr-4-ene-3,17 –dione); norboletone; norclostebol; norethandrolone; oxabolone; oxandrolone; oxymesterone; oxymetholone; prostanozol (3,2-c pyrazole-5-etioallocholane-17β -tetrahydropyranol); quinbolone; stanozolol; stenbolone; 1-testosterone (17β-hydroxy-5 androst-1-en-3-one); tetrahydrogestrinone (18a-homo-pregna-4,9,11-trien- 17β -ol-3-one); trenbolone ve benzer kimyasal yapıya ve biyolojik etkilere sahip diğer maddeler.


b. Endojenik** (Vücudun doğal olarak ürettiği) AAS’ler:
androstenediol (androst-5-ene-3β, 17β -diol); androstenedione (androst-4-ene-3,17 -dione); dihydrotestosterone (17β -hydroxy-5-androstan-3-one); prasterone (dehydroepiandrosterone, DHEA); testosterone ve aşağıdaki metabolit ve izomerler:

5-androstane-3 17-diol; 5-androstane-3 17β-diol, 5-androstane-3β,17-diol; 5-androstane-3β 17β-diol; androst-4-ene-3 17-diol; androst-4-ene-3 17- ß-diol; androst-5- ene-3β 17-diol; androst-5-ene- 3 17-diol; androst-5-ene-3 17 β –diol; androst-5-ene-3β 17-diol; 4-androstenediol (androst-4-ene-3β, 17β -diol); 5-androstenedione (androst-5-ene-3,17-dione); epi-dihydrotestosterone; 3-hydroxy-5-androstan-17-one; 3β-hydroxy-5-androstan-17-one; 19-norandrosterone; 19-noretiocholanolone.

Yukarıda listelenen yasaklı bir maddenin vücut tarafından doğal olarak üretilmesi durumunda sporcudan alından örnekteki yasaklı madde yoğunluğu ya da metabolitleri ya da belirti ve/veya diğer ilişkili oranları normal bir insanınkinden farklılık gösterdiğinde ve vücudun normal endojen değerlerle uyum göstermediğinde alınan örneğin yasaklı madde içerdiği kabul edilir. Sporcunun örneğinde çıkan yasaklı madde yoğunluğu ya da metabolitleri ya da belirti ve/veya diğer ilişkili oranlarının psikolojik ve patolojik durumuna bağlı olduğunu kanıtlaması durumunda örneğin yasaklı madde içerdiği kabul edilmez.

Tüm durumlarda ve herhangi bir yoğunlukta, sporcunun örneğinde Yasaklı Madde bulunduğu kabul edilecek ve laboratuar, Olumsuz Analitik Bulgu rapor edecektir, fakat bu rapor Yasaklı Maddenin ekzojen yani dış kaynaklı olduğunu gösterebilir bu durumda her hangi bir ileri araştırmaya gerek yoktur.

Eğer laboratuar sonuçları, kesin değilse ve yukarıdaki paragrafta belirtildiği şekilde hiçbir yoğunluk bulunmadıysa, ya da örneğin tavsiye edilen steroid değerlerinden fazla olduğu gibi ciddi bulgular varsa ilgili Anti-Doping Kuruluşu ileri bir inceleme yapacaktır.

Eğer normal bir insanda bulunan seviyede bir değer rapor edilmesine ve güvenilir analitik metot herhangi bir eksojen kaynaklı madde ortaya koymasına rağmen endojen kaynaklı steroide benzerlik gibi olası bir Yasaklı Madde Kullanımına dair işaret varsa ilgili Anti-Doping Organizasyonu, önceki test sonuçlarını inceleyerek ya da müteakip testler yaparak sonucun fizyolojik ya da patolojik nedenlerden mi kaynaklandığını ya da eksojen kaynaklı Yasak bir Maddenin sonucu olarak mı ortaya çıktığını belirlemek için ileri bir tetkik yapar.

Eğer laboratuar, idrardaki T/E oranının 4’e 1’den fazla olduğunu rapor ederse, ve uygulanan güvenilir analitik metot sonucunda herhangi bir eksojen kaynaklı madde ortaya koymazsa belirlenen oranın psikolojik ya da patolojik duruma bağlı olup olmadığını ya da eksojen kaynaklı Kullanımı Yasak bir Maddenin sonu olarak mı ortaya çıktığını belirlemek için önceki test sonuçlarını inceleyerek ya da müteakip testler yaparak ileri bir inceleme yapılabilir. Fakat laboratuar, güvenilir bir analitik metoda dayanan ve Yasaklı Maddenin ekzojen kaynaklı olduğunu gösteren Olumsuz Analitik Bulgu rapor etmesi durumunda ileri bir incelemeye gerek yoktur, Sporcunun Örneğinde Kullanımı Yasaklı Madde bulunduğu kabul edilir.

Güvenilir bir analitik metot uygulanmadıysa ve minimum önceki üç aylık testler mevcut değilse Sporcu, ilgili Anti-Doping Organizasyonu tarafından önceden bildirilmeyen zamanlarda 3 aylık dönemlerle en az 3 kez teste tabi tutulmalıdır. Sporcunun bulgularının fizyolojik olmadığı belirlenmesi durumunda sonuç Olumsuz Analitik Bulgu olarak rapor edilir.

Çok nadir vakalarda boldenone adlı androjenik madde idrarda çok düşük miktarlarda idrarda bulunabilir. Laboratuar böyle düşük miktarda bolderone oranı tespit ederse ve yapılan güvenilir analitik test (örneğin IRMS), herhangi bir ekzojenik kaynaklı madde kullanımı ortaya koymazsa, müteakip testlerle ileri bir araştırma yapılır. Güvenilir ek bir yöntem kullanılmadıysa sporcunun uzun vadeli geçmişi 3 aylık bir dönemde ilgili Anti-Doping Organizasyonu tarafından yapılan az 3 testle belirlenir. Sporcunun bulgularının fizyolojik olmadığı belirlenmesi durumunda sonuç Olumsuz Analitik Bulgu olarak rapor edilir.

19-Norandesteron maddesi için Olumsuz Analitik Bulgu bilimsel kabul edilir ve ekzojen kaynaklı Yasak Madde Kullanımı pozitiftir, bu durumda ileri tetkike gerek yoktur.

Sporcunun inceleme sırasında zorluk çıkarması durumunda ise Sporcunun örneğinin Yasaklı madde içerdiği kabul edilir.


2. Diğer Anabolik Maddeler;

Clenbuterol, tibolone, zeranol, zilpaterol’i kapsarlar fakat bunlarla sınırlı değildirler.

Bu Bölümde:
* “ekzojen” vücut tarafından doğal olarak üretilemeyen maddeyi anlatır.
** “endojen” ise vücut tarafından doğal olarak üretilebilen madde için kullanılır.




S2. HORMONLAR VE İLGİLİ MADDELER

Benzer kimyasal yapıya ya da biyolojik etkilere sahip aşağıdaki maddelerin ve bu maddelerin serbestleştirici faktörlerin kullanımı yasaktır:

1. Eritropoetin (EPO);
2. Büyüme Hormonu (hGH), İnsülin Benzeri Büyüme Faktörü (IGF-1), Mechano Büyüme Faktörleri (MGF);
3. Gonadotropinler (LH, hCG); sadece erkekler için kullanımı yasaktır;
4. İnsülin;
5. Kortikotropinler.

Sporcudan alından örnekteki yasaklı madde yoğunluğu ya da metabolitleri ya da belirti ve/veya diğer ilişkili oranlarının kişide normal bulunan değerler aralığını çok aştığı ve endojen değerlerle uyum göstermediği durumda eğer sporcu, örneğindeki yoğunluğun psikolojik ve patolojik durumuna bağlı olduğunu kanıtlayamazsa, örneğin Yasaklı Madde (yukarıda listelendiği gibi) içerdiği kabul edilecektir.

Eğer laboratuar, güvenilir bir analitik metoda dayanarak Yasaklı maddenin ekzojen kaynaklı olduğunu rapor ederse, Sporcunun örneğin Kullanımı Yasaklı Madde içerdiği kabul edilir ve Olumsuz Analitik Bulgu olarak rapor edilir.

Yukarıda listelenen hormonlar ile benzer kimyasal yapıya ya da biyolojik etkilere, teşhis edici işaretlere ya da açığa çıkan faktörlere sahip diğer maddelerin ya da bulunan maddenin ekzojen kaynaklı olduğunu gösteren bulguların varlığı Olumsuz Analitik Bulgu olarak rapor edilir.


S3. BETA-2 AGONİSTLERİ

D- ve L izomerlerini kapsayan tüm Beta-2 agonistlerinin kullanımı yasaktır.

İstisna olarak, solunum yoluyla kullanıldığında formoterol, salbutamol, salmeterol ve terbutaline için kısıtlanmış Tedavi Amaçlı Kullanım İstisnası (kTAKİ) gerekir.

Tedavi Amaçlı Kullanım İstisnasının (TAKİ) kabulüne rağmen Laboratuar, salbutamol (glucuronide ilavesi serbest) yoğunluğunun 1000 ng/mL’den fazla olduğunu rapor ederse ve sporcu, bu anormal neticenin salbutamol’ün solukla içeri çekilmesinin bir sonucu olduğunu ispat edemezse bu rapor, Olumsuz Analitik Bulgu olarak değerlendirilecektir.





S4. ANTİ-ÖSTROJENİK ETKİLİ MADDELER

Aşağıdaki anti-östrojenik madde grupları yasaklıdır:

1. Anastrozole, İetrozole, aminoglutethimide, exemestane, formestane, testolactone kapsayan, fakat bunlarla sınırlı olmayan diğer anti-östrojen maddeler.
2. Raloxifene, tamoxifen, toremifene kapsayan, fakat bunlarla sınırlı olmayan diğer selektif Östrojen Reseptör Modülatörleri (SERMs).
3. Clomiphene, cyclofenil, fulvestrant’ı kapsayan, fakat bunlarla sınırlı olmayan diğer anti-östrojen maddeler.


S5. DİÜRETİKLER VE DİĞER MASKELEME MADDELERİ

Aşağıdaki maskeleme maddelerinin kullanımı yasaktır:

Diüretikler*, epitestosterone, probenecid, alfa-redüktaz inhibitörleri (örneğin, finasteride, dutasteride), plazma büyütücüleri (örneğin, albümin, dextran, hydroxyethyl starch).

Diüretiklere şunlar dahildir:

Acetazolamide, amiloride, bumetanide, canrenone, chlorthalidone, etacrynic acid, furosemide, indapamide, metolazone, spironolactone, thiazides (örneğin, bendroflumethiazide, chlorothiazide, hydrochlorothiazide), ve benzer kimyasal yapıya ya da biyolojik etkilere sahip diğer maddeleri kapsar.

* Tedavi Amaçlı Kullanım İstisnası (TAKİ), Sporcunun idrarında sınırda ya da sınırın altında değerlere sahip yasaklı madde ya da maddelerle ile birlikte bir diüretik madde (idrar sökücü) bulunması durumunda geçerli değildir.




YASAKLI METOTLAR


M1.OKSİJEN TAŞIMA KAPASİTESİNİN ARTILMASI

Aşağıdaki metotların kullanımı yasaktır:

1. Tıbbi tedavi dışında otolog, homolog yada hererolog kan kullanımını, ya da herhangi bir kaynaklı alyuvar üretimini kapsayan kan dopingi.
2. Perfluorokimyasallar, efaproxial (RSR13) ve hafifletmiş hemoglobin ürünlerini (örneğin hemoglobin kaynaklı kan yedekleri, mikroenkapsüplü hemoglobin ürünleri) kapsayan fakat bunlarla sınırlı olmayan oksijen alımı, taşınması ve hücrelere verilmesinin yapay olarak artırımı


M2. KİMYASAL VE FİZİKSEL MANİPÜLASYON

1. Doping Kontrolleri sırasında alınan örneklerin güvenilirliğini ve geçerliliğini değiştirmek ya da buna teşebbüs etmek. Bu metotlar, idrar kateterizasyon ve idrarı başkasıyla değiştirme ya da içeriği ile oynamayı kapsar, fakat bunlarla sınırlı değildir.
2. Geçerli ağır bir tıbbi tedavi dışında intravenöz uygulama yasaktır.


M3. GEN DOPİNGİ

Hücrelerin, genlerin ve genetik elementlerin ya da sporcunu performansını arttıran gen ibare modülasyonun tedavi dışı kullanımı, yasaktır.




MÜSABAKA İÇİNDE YASAKLI OLAN
MADDELER VE METOTLAR


Daha önce açıklanan S1’den S5’e ve M1’den M3’e kadar açıklanan tüm kategorilere ek olarak, aşağıdaki kategoriler de müsabaka sırasında yasaktır.


YASAKLI MADDELER

S6. UYARICILAR

Mevzi kullanım için türemiş imidazole ve 2007 Kontrol Programında* dahil olan uyarıcılar hariç (ilişkili olduğunda her iki optik izomerini (D- ve L-) de kapsayan) tüm uyarıcıların kullanımı yasaktır.

Adrafinil, adrenaline**, amfepramone, amiphenzole, amphetamine, amphetaminil, benzphetamine, benzylpiperazine, bromantan, cathine***, clobenzorex, cocaine, cropropamide, crotetamide, cyclazodone, dimethylamphetamine, ephedrine****, etamivan, etilamphetamine, etilefrine, famprofazone, fenbutrazate, fencamfamin, fencamine, fenetylline, fenfluramine, fenproporex, furfenorex, heptaminol, isometheptene, levmethamfetamine, meclofenoxate, mefenorex, mephentermine, mesocarb, methamphetamine (D-), methylenedioxyamphetamine, methylenedioxymethamphetamine, p- methylamphetamine, methylephedrine****, methylphenidate, modafinil, nikethamide, norfenefrine, norfenfluramine, octopamine, ortetamine, oxilofrine, parahydroxyamphetamine, pemoline, pentetrazol, phendimetrazine, phenmetrazine, phenpromethamine, phentermine, 4-phenylpiracetam (carphedon), prolintane, propylhexrdrine, selegiline, siburtramine, strychnine, tuaminoheptane ve benzer kimyasal yapı ve biyolojik etkilere sahip diğer maddeler.

*2007 Kontrol Programı’nda dahil olan aşağıdaki uyarıcılar (bupropion, caffeine; phenylephrine, phenylpropanolamine, pipradol, pseudoephedrine, synephrine) Kullanımı Yasaklı Maddeler arasında değildir.
** Lokal anastetiklerle bağlantılı adrenalin veya lokal tatbikat (yani burun, göz uygulamaları) yasak değildir.
***Cathine, idrardaki yoğunluğu 5 mikrogram / mililitre den fazla olduğunda yasaklıdır.
****Ephedrine ve methylephedrine, idrardaki yoğunlukları 10 mikrogram/mililitreden fazla olduğunda kullanımı yasaklı maddeler arasına girer.

Bu bölümde belirtilmeyen bir uyarıcı, sadece Sporcunun bu tıbbi ürünlerde genellikle bulunan ya da doping maddesi olarak kullanım ihtimali az olan bu maddeyi kasıtsız olarak aldığını onaylayabilirse Belirlenmiş Madde olarak düşünmelidir.

S7.NARKOTİKLER

Aşağıdaki uyuşturucular, yasaklı maddedir:

Buprenorphine, dextromoramide, diamorphine (eroin), fentanyl ve türevleri, hydromorphone, methadone, morphine, oxycodone, oxymorphone, pentazocine, pethidine.



S8. KANNABİNOİDLER

Kannabinoidler, (örneğin haşhaş, marihuana) yasaktır.



S9. GLUKOKORTİKOSTEROİDLER

Tüm glukokortikosteroidler, ağızdan, rektumdan, damara ya da kasa zerketmek suretiyle alındıklarında yasaklı madde olarak kabul edilirler. Bu maddelerin kullanımı için Tedavi Amaçlı Kullanım İstisnası (TAKİ) onayı gerekmektedir.

Aşağıda belirtilenler dışında diğer tüm kullanımlar (eklem içi/ eklem çevresi/ sinir çevresi/ epidural/ intradermal enjeksiyon ve solunum) kısaltılmış Tedavi Amaçlı Kullanım İstisnası (kTAKİ) onayı gerekmektedir.

Dermatolojik, kulak /kulakla ilgili, burun, yanak çukuru ve oftalmolojik bozukluklarda topikal preparatların kullanımı yasak değildir ve herhangi bir şekilde Tedavi Amaçlı Kullanım İstisnası (TAKİ) onayı gerektirmez.



BELİRLİ SPOR DALLARINDAKİ
YASAKLI MADDELER

P2. ALKOL

Alkol (etil alkol), sadece aşağıdaki spor dallarında yapılan müsabakalarda yasaklı maddedir. Araştırma, nefes ve/veya kan analizleri ile yapılacaktır. Her federasyon için doping ihlal sınırı parantez içinde belirtildiği gibidir.


• Havacılık (FAI) (0.20 g/L)
• Okçuluk (FITA) (0.10 g/L)
• Otomobil Sporları (FIA) (0.10 g/L)
• Boules (CMSB) (0.10 g/L)
• Motorbot (UIM (0.10 g/L)
• Karate (WKF) (0.10 g/L)
• Modern Pentatlon (UIPM) (0.10 g/L) atıcılığı da kapsayan dallar için
• Motosiklet (FIM) (0.10 g/L)



P3. BETA-BLOKERLER

Aksi belirtilmedikçe, beta-kısıtlayıcıların kullanımı, aşağıdaki dallarda yapılan müsabakalarda yasaktır.

• Havacılık (FAI) ● Modern Pentatlon (UIPM)
• Okçuluk (FITA , IPC) (ayrıca müsabaka ● Dokuz kuka Bowling (FIQ)
dışında da yasaktır)
• Otomobil Sporları (FIA) ● Yelken (ISAF) sadece yarış
• Bilardo (WCBS) dümeninde
• Boules (CMSB) ●Atıcılık (ISSF) ( ayrıca
• Briç (FMB) müsabaka dışında da yasaktır)
• Satranç (FIDE) ● Kayak (FIS) sıçrama &
• Körling Oyunu (WCF) serbest stil snow boardta
• Jimnastik (FIG) ● Güreş (FILA)
• Motosiklet (FIM)

Beta-blokerler, aşağıdakileri kapsar, fakat bunlarla sınırlı değildir:

Acebutolol, alprenolol, atenolol, betaxolol, bisoprolol, bunolol, carteolol, carvedilol, celiprolol, esmolol, labetalol, levobunolol, metipranolol, metoprolol, nadolol, oxprenolol, pindolol, propranolol, sotalol, timolol.


ÖZEL MADDELER*


“Özel maddeler”* aşağıda listelendiği gibidir:

• 1000ng/ml’den büyük Salbutamol (glucuronide eklenmesi serbest) ve Clenbuterol dışındaki solunum yoluyla alınan tüm Beta-2 Aganistler
• Probenecid;
• Cathine, ropropamide, crotetamide, ephedrine,etamivan, famprofazone, heptaminol, isometheptene, levmethamfetamine, meclofnoxate, p-methylamphetamine, methylephedrine, nikethamide, norfenefrine, octopamine, ortetamine, oxilofrine, phenpromethaine, propylhexedrine, selegiline, sibutramine, tuaminoheptane ve Sporcunun bölüm S6’da anlatılan durumları karşıladığını ifade ettiği ve bölüm S6’da listelenmeyen diğer uyarıcılar;
• Kannabinoidler
• Tüm glukokortikosteroidler
• Alkol
• Tüm Beta Blockerlar


* “Yasaklı Listesi, tıbbi ürünlerde genel olarak bulunmaları nedeniyle kasıtsız olarak anti-doping ihlallerine elverişli olan ve daha az olasılıkla doping maddesi olarak kötüye kullanılan özel maddeleri, belirtmiştir.” Azaltılmış ceza ile sonuçlanacak maddelerin kullanımını kapsayan bir doping ihlali, “Sporcunun, bu gibi özel maddeleri sportif performansını arttırmak amaçlı kullanmadığını kabul ettirebileceğini” kanıtlar.

“Steroidler & anabolizanlar” sayfasına dön

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 4 misafir