misericordia yazdı:....pekiii mesela atıyorum sabah 1 dilim ekmek yedik karbonhidrat namına. gerisi protein. vucut oncelikle bu ekmekteki karbonhidratı sentezleyip enerjiye donusturuyor. sonra o bitince yag hucrelerindeki yağı kullanmaya mı başlıyor? yoksa ikincil enerji kaynagi olarak yedigimiz proteini mi kullaniyor. benim bildigim once karbonhidrat sonra yag sonra protein bu dongude enerji sentezleniyor. peki bu baglamda bu yag yakma mekanizmasi hakkinda.....
Butun gece yemek (karbonhidrat) yenmedigi icin sabah kalkinca vucut enerji icin yag kullaniyor (ketosis). 1 dilim ekmek yenilirse hemen ketosis durumu bitiyor ve insulin salgilanip karbonhidrat yakimina geciliyor. 1 dilimdeki az miktardaki karbonhidrat emilince de (ayrica protein-yag yenmis olsa bile) kisa sure sonra aclik hissi ortaya cikiyor. Ketosis diyette ise aclik hissi olmuyor. Yeme istegi olabiliyor ama aclik yok.
Maksat yag yakmak ise, bu aclik hissini yaratmak kendine eziyet. Onun yerine sadece yag-protein yenilirse hem ihtiyac olan enerji-besin alinir, hem de yag yakmaya devam edilir.
Normal az kalorili diyetlerde yuksek miktarda karbonhidrat, cok az yag ve ortalama protein aliniyor. Bir diyetisyene giderseniz cogunlukla boyle bir diyet tavsiye edecektir. Bu diyetlerle yag kaybetmek mumkun ama cok daha zor. Cunku yag yakmanin tek bir yolu var; enerji icin yag kullanimi. Bunu saglamak icin de insulin kontrol altinda olmali.
Az kalorili bol karbonhidratli diyetlerde gun boyu karbonhidrat enerji olarak kullaniliyor ve bitiriliyor sonra yag yakiliyor. Bu donusum her ogunde tekrarlaniyor. Sonuc olarak;
(1)daimi bir aclik hissi,
(2)metabolizmada yavaslama (dolayisiyla yag yakmaya devam etmek icin alinan kaloriyi daha da azaltmak gerekiyor),
(3)metabolizma yavaslayinca antrenman yapma istegi-kabiliyetinde azalma,
(4)ve, diyet yapanlarda asabiyet oluyor.
Ilk maksat yag yakmaksa ketosis diyeti daha kolay ve basarili. Ketosis diyette trigliserid, kolesterol, LDL azaliyor HDL (iyi kollesterol tasiyicisi) artiyor. Yani sagliga da faydali.