DOPİNG KONTROLÜ SIRASINDAKİ EVRELER

Steroidlerin Insan Sagligina verdigi zararlar.

Moderatör: murat tahan

srht dmrs
VIP
VIP
Mesajlar: 5716
Kayıt: Nisan 26th 2008, 23:41
Konum: İSTANBUL / Esenler

DOPİNG KONTROLÜ SIRASINDAKİ EVRELER

Mesajgönderen srht dmrs » Ocak 1st 2010, 22:12

DOPİNG KONTROL İSTASYONU' NDA NELER OLUR?

Doping Kontrol İstasyonu'nda idrar numunesi alınacak sporcuların seçimi ilgili federasyonların kurallarına göre yapıldıktan sonra idrarr alımı yapılır. Bu işlemin basamakları şunlardır:


1- KAYIT

Görevli, sporcuya adını sorar, kimliğini kontrol eder ve son 10 gün içerisinde kullandığı ilaçları, özel besin ve bitkisel ürünleri ilgili forma kaydeder. Sporcunun, aldığı tüm ilaçları bildirmesi, kendisi için yararlıdır. Burada bildirilecek ilaçlar, ceza durumunda hafifletici nedenler olabilir.


2- TOPLAMA KAPLARININ SEÇİMİ

İdrar numunesi vermeye hazır olduğunda, sporcudan doping numunesi alım istasyonunda bulunan toplama kaplarından bir tanesini seçmesi istenir.


3- İDRAR NUMUNESİNİN VERİLMESİ

Sporcudan, bir görevlinin yakın gözetiminde seçilen kap içerisine en az 100 ml olmak üzere idrar vermesi istenir. Bu sırada sporcunun diz altından göğüs üstüne kadar soyunması gerekir.



4- SAKLAMA KAPLARININ SEÇİMİ

Sporcudan, verilen idrar numunesini koymak için 2 tane saklama kabını seçmesi istenir.



5- İDRAR NUMUNELERİNİN BÖLÜNMESİ

İdrar numunesi, seçilen "A" ve "B" şişelerine sporcu tarafından paylaştırıldıktan sonra şişelerin ağızları görevli tarafından kapatılıp özel bir şekilde mühürlenir. Eğer numune miktarı az ise "A" şişesine en az 50 ml. Olacak şekilde idrar konulmalıdır.



6- PH VE YOĞUNLUK KONTROLÜ

İdrar toplama kabında kalan idrarın pH değeri (asitlik derecesi) ve yoğunluğu, görevli tarafından kontrol edilip, sonuçlar kaydedilir.



7- KOD NUMARASININ YAZILMASI

Görevli, numunelere ait kod numaralarını 2 ayrı etiket üzerine yazar ve etiketleri ait olduğu şişe ve kaplar üzerine yapıştırır. Kod numaraları daha sonra ilgili formlara da işlenir.



8- İDRAR NUMUNELERİNİN AMBALAJLANMASI

Görevli, idrar numunelerini taşıyan "A" ve "B" şişelerinin ağızlarını özel olarak kapatıp, şişeleri ait oldukları kaplar içine ayrı ayrı yerleştirir. Özel bir kilit ile kilitlendikten sonra kilit numaraları ilgili formlara işlenir.



9- İMZA ATMA

Sporcudan, bütün işlemler tamamlandıktan sonra doping numunesi alım işlemlerinin kurallara uygun olarak yapıldığını belirtmek için doping kontrol formunun ilgili yerini imzalaması istenir.



10- SPORCUYA AİT KOPYANIN ALINMASI

İmzalanan doping kontrol formunun bir kopyası sporcuya verilir. Bu kopya, sporcu tarafından saklanmalıdır. İşlemleri tamamlanan sporcu istasyonu terk eder.



İDRAR NUMUNESİ VERİRKEN NEDEN GÖREVLİNİN SPORCUYU İZLEMESİ GEREKMEKTEDİR?

İdrar numunesini veren sporcunun görevli tarafından yakından gözlenmesi gerekmektedir. İdrar numunesinin, sporcunun kendisi tarafından ve doğru yöntemle verildiğinden emin olunmalıdır. Ayrıca verilen idrar numunesi içine başka bir sıvı veya maddenin karıştırılmamasına da dikkat edilmelidir.



İDRAR NUMUNESİ NEDEN İKİYE BÖLÜNÜR?

İdrar numunesi, "A" ve "B" olarak işaretlenmiş iki ayrı şişeye konur. Laboratuvarda yapılan analizlerde, "A" numunesinde bir veya daha çok yasaklı madde bulunması halinde, sporcunun yanında yapılan "B" şişesindeki numune analizi ile "A" daki sonucun doğru olup olmadığı kesinlik kazanır.



DOPİNG KONTROL İSTASYONU' NA SPORCU YANINDA BİRİNİ GETİREBİLİR Mİ ?

Evet, Sporcu Doping Kontrol İstasyonu'na su, kola, bira gibi ufak ve orijinal ambalajlarında çeşitli içecekler bulunmalıdır. Sporcu bunları içerek idrar verene kadar istasyonlarda beklemelidir.



SPORCU NEKADAR SÜREDE İDRAR NUMUNESİ VERMELİDİR?

Sporcu, gerekli olan en az 100 ml. İdrarı verene kadar beklenmelidir. Bu süre, birkaç dakika ile birkaç saat arasında değişebilir. Pek çok sporcu için ancak birkaç denemede yeterli miktarda idrar vermek olağandır.




SPORCULAR DOPİNG KONTROL İSTASYONU' NU TERKETTİKTEN SONRA NUMUNELER NE OLUR?

Toplanan idrar numuneleri, güvenlik altında, IOC tarafından ruhsatlandırılmış bir laboratuvara en hız yolla gönderilir. Laboratuvarda önce "A" numunesi analiz edilir. "B" numunesi ise güvenli bir şekilde saklanır.




EĞER " A NUMUNESİ ANALİZİ POZİTİF SONUÇ VERDİYSE NE OLUR?

Sonuç, ilgili federasyon tarafından sporcuya bildirilir. "B" numunesinin açılması ve analizinin istenilip istenilmediğini sorulur.




"B" NUMUNESİNE NE OLUR?

"B" numunesi, "A"daki sonucu doğrulamak amacıyla analiz edilir. Sporcu, "B" numunesinin analizinde başından itibaren bulunabilir. Eğer sporcu, herhangi bir nedenle "B" numunesinin analizinde bulunamazsa, bağlı olduğu federasyonun tayin edeceği kişi ile de temsil edilebilir.




"B" NUMUNESİNİN ANALİZİNDEN SONRA NE OLUR?

Eğer "B" numunesi sonuçları "A" numunesini doğruluyorsa, bu durum sporcuya bildirilir. Sporcu, ilgili yasa ve yönetmelikler çerçevesinde cezalandırılır. Eğer "B" numunesinin analizi sonucunda herhangi bir yasaklı madde bulunmazsa test negatif sayılır.




DOPİNG SONUÇLARI KAMUOYUNA DUYURULUR MU?

Evet. GSGM veya ilgili bağımsız federasyon, doping analiz sonuçlarını ilgili kuruluşlara duyurmaya yetkilidir.




SPORCUNUN İTİRAZ HAKKI VAR MIDIR?

Evet. Sporcu, "A" numunesinin açıklanan sonucuna itiraz edebilir. İkinci analiz, sporcunun ve getireceği ilgili kişinin huzurunda "B" numunesi üzerinden yürütülerek son karar verilir.


YAZI ALINTIDIR...

“Steroidlerin ZARARLARI” sayfasına dön

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 4 misafir