Göğüs Kaslarındaki Orantısızlık Nedir ve Nasıl Giderilir?

    5306
    0
    PAYLAŞ

    Metabolizma olarak insanlar kaslanmaya müsait bir yapıdadırlar. Günlük yaşantıda yaşadığımız ortam ve çalıştığımız işlerdeki yaptığımız eylemler yüzünden ve duruşumuz yüzünden bazı kas gruplarının daha aktif olduğu bilinmektedir. Peki bu aktiflik gelişim olarak nasıl bir görüntüye sebep olur?

    Mesela sağ kolunu kullanan ve kendi çapında spor yapan birisinin yaptığı işi de hafif ağır bir iş olarak varsayarsak destek kolu sol koldur. Sol kolunun triceps kası daha aktifken sağ kolundaki biceps kası daha aktiftir. Bu kişinin şınav çektiğini düşünürsek sol kolunun triceps kasının daha aktif olması onun şınav çekerken sol tarafını tam hissederek ve nizami yapmasına olanak sağlaması olasıdır. Sağ tarafındaki yardımcı kas olan triceps zayıf olacağından şınav sırasında omuzdan da güç alacağından duruşta bir bozulma olacaktır ve pectoral (göğüs) kasının sağ tarafı yeterli verimde çalışmayacaktır.

    Sadece duruş yüzünden çalışmadaki bu dengesizlik uzun vadede küçük bir orantı bozukluğuna sebep olacaktır. Bunun çözümü ise antrenmanları sagital düzlemde ikiye bölerek sağ ve sol bölümü ayrı ayrı yavaş ve nizami çalıştırarak olacaktır. Mesela dumbell press hareketini sırasıyla sağ ve sol olarak çalışmak en azından bozulan dengenin tekrar kazanılmasını sağlayacak ve güç dengesinide koruyacaktır.

    Bicepsteki dengesizliğin göğüs kaslarına etkisi ise fly hareketlerinde ve low cable crossover hareketlerinde bisepsten güç alırız. Zayıflığı durumunda ise ön omuz kasları daha fazla devreye girer ve kolların pozisyonu değişebilir. Bu durum ise uzun vadede göğüs kaslarının üst kısmında bir dengesizlik oluşturabilir.

    BİR CEVAP BIRAK

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    asdasd