İntermittent Fasting aslında bir beslenme şeklidir. Nasıl besleneceğinizi ne ile besleneceğiniz değil ne zaman yiyeceğinizi belirleyen bir diyet türü de denilebilir. Temeli bilinçli olarak hazırlanan ve oruç tutmaya benzeyen aç kalma süreleri belirli bir sistemdir.
İntermittent Fasting Modelleri
Birçok model olmasına rağmen tercih edilen iki standart model vardır. Belirli aralıklarla beslenme olarak bilinen ilk tür için: belirli periyotlar ile tokluk hissi saatlere bölünür. 8 saat, 6 saat ve 4 saat arasında değişen bu periyotlar sık sık kullanılır. Sonuç olarak 24 saat içinde 16 saat aç kalmış ve 8 saat beslenmiş olacaksınız. İkinci modelde ise iki öğün atlayıp 24 saat aç kalmak hedeflenir. Aslında vücudun aç kalması hakkında çok fazla kaynakta zararlı olduğu savunulur ama beslenme şekli düzenli olarak yapıldığında saat aralıklarına dikkat edilerek kontrol altında tutulduğunda faydalı olmaktadır.
Intermittent Fasting Çalışma Şekli
Yemek yenildikten sonra vücudun besinleri sindirmesi için vücuda belli bir süre zaman vermek gerekir. Bu süre kanda bulunan glikozun depolanmasını sağlar. Bu glikoz 3 veya 5 saat süresince enerji ihtiyacını karşılar. Daha sonrasında aç kalınan süre insülin miktarını artırır. Bu da vücudunuzdaki besinleri vücuda daha dengeli bir şekilde dağılmasını sağlar. Bu sayede vücuttaki yağ miktarı azalır ve kas hormonlarınızın gelişimini sağlar. Eğer intermittent fasting yapmak istiyorsanız internet üzerinde bulunan beslenme periyot takvimlerinden yararlanabilirsiniz. Spor yapıyor olmanız yağ yakımını artırdığı için ona uygun program ve aç kalma sürelerini ayarlamanız gerekir. Açlık ve tokluk sürelerinizi hayatınızın hızına göre ayarlamanız mümkün olacaktır. Ama en uygun olan sistem 24 saatlik olan sistemdir. Örneğin akşam saat 5’te yemek yemişseniz diğer akşam 5’e kadar yemek yememelisiniz.