İnsülin; kanda bulunan glikozun ve aminoasidin hücrelere ulaşımını sağlayan hormondur. İnsülin bu etkisiyle kas yapıcı bir özellik oluşturmaktadır. İnsülinin kas yapıcı bir özellikte olması ise vücut çalışanların insülin ile ilgili araştırma yapmasına sebep oluyor.
İnsülin kontrolünün doğru bir şekilde sağlamak çok önemlidir. Çünkü insülinin kas yapımına olumlu etkisi olduğu gibi iyi şekilde kontrol sağlanmadığında olumsuz bir etkisi de meydana gelebilir. İnsülin seviyesinin yükselmesi vücutta yağ oranının artmasına sebep olmaktadır. Yağ ise adeta kasın düşmanıdır. İnsülin nedeniyle artan yağ enerji için de kullanılmayacaktır. Ancak insülin seviyesi sürekli yüksekte ve sabit tutulursa; kas hücrelerinin insüline direnç kazanması sağlanır. Ve sağlanan bu direnç sayesinde de kaslara giden besin miktarında azalmalar görülür.
İnsülinin üretilmesi için dışarıdan protein ve karbonhidrat alınması gerekmektedir. Pankreasta üretilen insülin amino asit zincirlerinden meydana gelmektedir. İnsülin yalnızca kas gelişimini etkilemekle kalmaz ve damarların genişlemesini sağlayarak kan akışını hızlandırır. Bu da kaslara kanın ulaşımını hızlandıracağından ve çoğaltacağından ağırlık kaldırmak, spor yapmak sizin için çok daha kolay olur.
Yüksek insülin seviyesinin en kötü özelliklerinden bir tanesi ise kilo aldırmasıdır. Yüksek insülinin kilo aldırmasının sebebi ise insülinin yağ depolamaya yönelik olduğu, yağ yakmaya yönelik olmadığındandır. Kandaki insülin miktarı ne kadar yüksekse vücudunuzda yağ depolamaya o kadar yatkın demektir.