Fit olmak bile başlı başına yeterli bir motivasyon kaynağı.Ama yakacağınız her bir kilo yağa karşılık, kazanacağınız başka şeylerde var.
KAZANCINIZ TESTOSTERON SEVİYENİZ YÜKSELİR
Problem
Yapılan araştırmalara göre, yağlanmak testosteron seviyesinin düşmesine neden oluyor. Vücut kitle indeksinde (VKİ) beş puanlık bir artış, testosteron seviyesinde aynı oranda (10 yıl yaşlanmaya eşdeğer) düşüş yaratıyor. Libido ve kas kaybı da cabası.
Çözüm
AĞIRLIK KALDIRMA; 466 kalori yakmak için, her hafta üç kez 20 dakikalık ağırlık antrenmanı yapmayı deneyin. The Journal Of Applied Physiology’ nin raporuna göre, erkekler düzenli ağırlık antrenmanı yaparak testosteron seviyelerini iki katına çıkarabiliyor.
KAZANCINIZ KANSER RİSKİNİZ AZALIR
Problem
İngiliz Kanser Araştırma Vakfı’na göre, vücut kitle indeksinizdeki her 5 puanlık artış, böbrek kanserine yakalanma riskinizi yüzde 24. mide kanserine yakalanma riskinizi ise tam yüzde 50 oranında yükseltiyor. Bu nedenle VKİ’nizi 20-25 arasında tutmaya dikkat edin.
Çözüm
YÜRÜMEK; Günde 3,2 km yürüyerek 200 kalori yakabilirsiniz.Yapılan araştırmalara göre, her gün bu mesafeyi yürüyen erkeklerin kanser kaynaklı bir hastalıktan ölme ihtimalleri tam 2,5 kat azalıyor. Bu önemli bir oran.
KAZANCINIZ TANSİYONUNUZ DÜŞER
Problem
Wageningen Üniversitesinin araştırmasına göre, vereceğiniz her bir kilo yağ, sistolik kan basıncınızda 1.05 mmHg değerlik bir düşüş meydana getirebilir.Yapılan bir araştırma ise, ideal vücut ağırlığınızdaki 3.2 kiloluk fazlalığın kalp yetmezliği riskini yüzde 11 artırdığını gösteriyor.
Çözüm
PEDAL ÇEVİRMEK; Bir kilo yağ vermek, fazladan 7 kalori daha yakmak j anlamına geliyor. Bir ay boyunca, haftada üç kez 60 dakika pedal çevirmeyi rutin antrenman programınıza ekleyerek, bu sonuca ulaşabilirsiniz.
EKLEMLERİNİZ KORUNUR
Problem
ABD Sağlık Bakanlığının yakın zamanda yaptığı araştırmalara göre, vücut ağırlığınızda meydana gelecek yaklaşık 1 kg’lık artış, ilerde kireçlenmeye yakalanma riskinizi yüzde 9-13 oranında yükseltebilir.
Çözüm
AEROBİK EGZERSİZİ; Stanford Üniversitesi tarafından yapılan ve 21 yıl süren kapsamlı bir araştırmada. katılımcılar haftanın beş günü, birer saatlik aerobik egzersizleri yaptılar. Araştırmanın sonunda, bu kişilerin ilerleyen yıllarda eklem problemleri ve sakatlık gibi sorunları, yaşıtlarına kıyasla çok daha az yaşadıkları gözlendi.
DİYABET RİSKİNİZ AZALIR
Problem
ABD Sağlık Bakanlığı nın yaptığı araştırmalar. 5 ila 8 kilo aldığımızda diyabete yakalanma riskimizin tam iki katına çıktığı konusunda bizi uyarıyor. Yağ hücreleri, kas hücrelerinden çok daha fazla sayıda olduğunda, vücudun insülin tepkisi daha yetersiz kalıyor.
Çözüm
KOŞMAK; Haftada üç kez. 30 dakika interval koşular yapın. Yapılan araştırmalara göre, interval antrenmanla hep aynı hızda koştuğunuz diğer antrenmanlara kıyasla çok daha fazla kalori yakmanızı sağlıyor. Unutmayın sabit tempoda koşmak yok!