Ana sayfa Zayıflama Metabolizmayı Hızlandırmanın 8 Yolu

Metabolizmayı Hızlandırmanın 8 Yolu

3926
0
PAYLAŞ

Günümüzde birçok insan kilosundan memnun değil. Bunun temel sebebi ise kimi insanın fazla kilolarından şikayetçi olması, kimi insanların da ne kadar yemek yese de kilo alamamasıdır. Buna sebep olan temel durum ise metabolizmanın hızıdır. Metabolizması hızlı olan insanlar ne kadar fazla yemek yeseler de kilo alamazlar. Bu durum kilo almak siteyen insanlar için önemli bir sorun teşkil etmektedir. Aynı şekilde kilolu olan ve fazla kilolarından kurtulmak isteyen insanların metabbolizması yavaş olabilir. Metabolizmanın hızlı olması vücuttaki ya yakımını kolaylaştırıken, yavaş olması da tam tersi kilo almanıza neden olacaktır.

Metabolizma Hızı

Her insanın metabolizma hızı farklıdır. Bunu arabaların aynı modellerinin farklı motor hacimleriyle piyasaya sürülmesiyle de açıklayabiliriz. Her insanın metabolizma hızı kilosunu kontrol etmesinde oldukça önemlidir. Aynı cinsiyet, aynı yaş ve aynı boydaki kişilerin bile metabolizmaları farklı şekillerde çalışmaktadır. Üstelik bu kişiler aynı yemekleri yeseler de kilolarında farklılık olması gayet doğaldır. Metabolizma hızı kilo alma veya alamamada en önemli etkendir. Bir kişinin vücudu günde 1500 kalori yakarken bir başka kişinin vücudu ise 1000 kalori yakabilir. Bu durum direkt olarak kişinin kilosunu etkileyen bir durumdur. Metabolizması hızlı olan kişiler fazla besin tüketseler dahi istedikleri kloya gelemeyebilirler. Tam tersi bir durum ise kişinin az yemek yemesidir. Daha az yemek yiyen ve kilo vermek isteyen bireylerin metabolizması hızlı değil ise kilo vermeleri oldukça zordur. Ancak metabolizmayı hızlandırmak için bireylerin de yapabilecekleri mevcut işlemler bulunmaktadır. Doğuştan gelen metabolizma hızı bir takım metabolizma hızlandıran besinler ve içeceklerle hızlandırılabilir. Yani metabolizmanızın hızlı veya yavaş olması sizin kesin değişmez bir özelliğiniz değildir. Her insan yediklerine ve içtiklerine dikkat ederek metabolizma hızını arttırabilir ve fazla kilolarından kurtulabilir. Özellikle 40 yaşından sonra metabolizması hızlı olan bireylerin bile metabolizma hızı yavaş yavaş düşmeye başlayacaktır. Yaşla gelen bu değişimi tekrar eski düzenine kavuşturmak için bir takım takviyeler kullanmanıza gerek yoktur. Işte metabolizma hızını arttırmak için uygulayabileceğiniz 8 yol:

1)Kas Kitlenizi Arttırmaya Çalışın

Metabolizma hızını arttırmanın 8 yolundan biri hatta en önemlisi diyebileceğimiz faktör vücuttaki kas kütlesidir. Kas kitlesi vücuttaki metabolizma hızı ile eş olarak hareket etmektedir. Yani doğru orantılıdır. Bireylerin gün içerisinde gerçekleştireceği düzenli egzersiz ve spor ile metabolizmanızı hızlandırmanız yani kalori yakılmasını arttırmanız mümkündür. Ancak burada dikkat etmeniz gereken önemli bir nokta var. Egzersiz düzenli yapıldığı sürece metabolizmanın hızlanmasına ve yağ yakımının artmasına yardımcı olur. Aksi takdirde metabolizma sürekli çalışmayacak ve yağ yakımı da düzensiz olacaktır. Bu şekilde vücudunuz bir gün 1500 kalori yakıyorsa diğer gün 1000 kalori yakacaktır ve kilo kontrolü sağlanamayacaktır. Uzun süreli ve orta tempoda yapılan iyi bir egzersiz hızlı ancak kısa süreli egzersizlerden daha etkilidir. Bunu da göz önünde bulundurmanızda fayda var.

2)Bol Su İçmek

Su tüm canlılar için önemli bir yer teşkil etmektedir. İnsan vücudu susuz kaldığı zaman metabolizma hızı yavaşlayacaktır. Bu nedenle yeterli miktarda su tüketmeye özen göstermelisiniz. 8 bardak su içen kişilerin yaktığı kalori oranı 5 bardak su içen kişilerin yaktığı kalori oranına göre daha fazla olduğu gözlemlenmiştir. Bu nedenle bol miktarda su tüketmeniz metabolizma hızınızı arttırmanızda size önemli bir avantaj sağlayacaktır.

3)Enerji İçecekleri

Enerji içecekleri metabolizmayı hızlandıran sıvılardan birisidir. Ancak bu içeceklerin olumsuz yan etkilerinin olduğu da kesinlikle unutulmamalıdır. Içerisinde yer alan kafein sayesinde metabolizmayı hızlandırsalar da uyku sorunlarına ve yüksek tansiyona neden olabilmektedir. Bu nedenden dolayı enerji içecekleri metabolizmayı hızlandırsa da vücutta olumsuz yan etkilere sebep olmaktadır. Aynı zamanda tüketimi de önerilmemektedir.

4)Baharatlar

Baharatlar yemeklerde önemli yer tutan ve yemeğe lezzet katan önemli etkenlerden birisidir. Baharatlı gıdaların tüketilmesi metabolizmanın hızlanmasında önemli bir rol oynayacaktır. Kırmızıbiber ve diğer baharat türlerinin yemeklere 1 yemek kaşığı kadar eklenmesi metabolizma hızınızı oldukça arttıracak önemli bir etkendir. Kısa süreli etki istiyorsanız mutlaka tükettiğiniz gıdalarda baharat kullanmalısınız. Ancak egzersiz kadar uzun süre etkili olmadığını da göz önünde bulundurmalısınız.

5)Protein Tüketimi

Protein içeren besinler sindirilirken vücut daha fazla kalori yakmaktadır. Yağ ve karbonhidrat içeren besinlere göre protein içeren besinler daha etkilidir. Bu durum da metabolizmanın daha hızlı çalışmasına ve vücudun daha fazla kalori yakmasına neden olur. Bu nedenle sık sık protein içeren gıdalar tüketmeniz kalori yakımını arttırmanıza neden olacaktır. Protein tozu veya takviye ürünlerden uzak durarak doğal besinler tüketmeniz daha faydalı olacaktır.

6)Kahve İçin

Metabolizmayı hızlandıran bir içecek olan kahve birçok kişinin de sevdiği ve vazgeçilmezi olan bir içecektir. Aynı zamanda konsantrasyonu da arttıran kahve iyi bir metabolizma hızlanıdırıcıdır. Ancak ne yazık ki kahve de baharatlar gibi anlık metabolizma hızlandıran besinlerden birisidir. Bu nedenle uzun süreli bir metabolizma hızlandırmayı istiyorsanız egzersiz ilk tercihiniz olmalıdır.

7)Yeşil Çay

Yeşil çay da metabolizmayı hızlandırmaya yardımcı içecekler arasında yer almaktadır. Birkaç saatlik bir metabolizma hızlanmasına neden olan yeşil çay kalori yakmak ve kilo vermek isteyen kişiler tarafından oldukça sık tercih edilmektedir. Özellikle egzersizden önce yeşil çay tüketilmesi metabolizmayı daha da hızlandırmaktadır. Egzersize başlamadan önce 2 bardak yeşil çay içmeniz %15 civarında daha fazla kalori yakmanıza neden olacaktır.

8)Uykunuza Dikkat Edin!

Metabolizmayı düzenleyen en önemli faktörlerden birisi uykudur. İnsan sağlığına da doğrudan etki eden uyku düzeni kilo alıp vermenizde önemli bir rol oynamaktadır. Bazı fazla kilolardan şikayet eden insanların uyku düzeninin olmadığını görmüşsünüzdür. Sürekli değişken olan uyku düzeni metabolizmayı olumsuz yönde etkilemektedir. Bir gün 4 saat diğer gün 10 saat uyuyan insanların metabolizmasının düzenli çalışması mümkün değildir. Uzmanlar bir insanın sağlık açısından günde 7-8 saat uyumasını önermektedir. Bu süre zarfında vücut kendini yenilemekte ve metabolizma da çalışmaya devam etmektedir. Çok fazla uyuyan insanların kilo alması veya çok az uyuyan insanların kilo vermesi bununla doğrudan ilgilidir.

asdasd