Vücut geliştirme yapanlarda ortak olarak bir takıntı vardır ki oda kilo alımı. Spora ve beslenmeye yüklendiklerini düşünerek her ay 2 3 kilo alacaklarını ve kassal olarak çok iyi durumda olacaklarını düşünürler. Vücut anatomisi ve tipine göre yağlanma ve kas artışı oranı olacağı için kişi tamamen kendini tanımadan bu hedefleri yardımsız gerçekleştiremez. Kilo başına düşen protein ve karbonhidrat, dinlenme, içilecek su, öğün sayısı, yağ oranı, antioksidan yağ yakacak sebze ve mineraller gibi faktörlerin hesaplanmasıyla bu düzen sağlanacaktır.
Zayıf olup vücut geliştirme yapan sporcularda öğün sayısıda önemlidir. Gerekirse 7-8 öğün yenmesi ve kesinlikle sağlıklı gıdalarla beslenilmesi gereklidir. Protein sentezinin gerçekleşmesi için yağ ve karbonhidratın, vücuttaki su miktarının öenmi yüksektir. Vücut ne kadar tamam hissederse o kadar kaliteli kas hücresi tamir edecektir. Gelişim arttıkça yağ oranı aynı kalsa dahi kilo artışı sağlanacaktır. Vücuda alınan yağlar tamamen sağlıklı yağlar olduğunda depolanması daha az olacağından ve vücuda zararı olmayacağından yakımı daha kolay olacak, bizi bir ileriki seviyeye daha hızlı ulaştıracaktır. Protein seçimimizi yağsız ve karbonhidratı düşük gıdalarla yaptığımızda gelişim hedefini maksimumda sabitleyerek bizi negatif etkileyecek faktörleri kaldırmış oluruz.
Son olarak alacağımız karbonhidratları glisemik indeksine göre seçerek salınımı daha yavaş olanlarla vücuda depo yapmayacak şekilde enerji alınımını sağlamalıyız. Kan şekerimiz ne kadar dengede olursa protein sentezi ve hipertrofi o kadar fazla olacaktır.
Suyun görevleri konulu yazımızı okumak ister misiniz ?