Postür, vücuttaki her bölgenin, o bölgeye olan uyumunun oluşturduğu düzene denilebilir.Genel olarak iki şekilde görülür;
-Statik Postür ( Sabit ) :
Kişinin sabitken yer çekimine karşı gelmesi sonucu oluşan hareketsiz formdaki postüre verilen isimdir. (Ayaktayken,Otururken)
-Dinamik Postür ( Hareket halinde )
Kişinin herhangi bir hareketi yaparken kasların uyumlu olarak çalışması sonucu görülen postürdür.(Koşarken,Zıplarken)
Çağımızın teknolojiden yana gelişmesi sonucu çocuk ve genç nesilde duruş bozuklukları gün geçtikçe artmaktadır ve bu bozukluklar özellikle statik postür olarak gözlenmektedir.Duruş bozuklularının başka sebepleri olarak masa başı iş, zor çalışma şartları, hareketsizlik gibi durumlarda gösterilebilir. Vücudun her ortama uyum sağlama özelliğini biliyorduk ve bu durum duruş bozukluları için de maalesef ki söz konusu. Bilgisayar başından kalkmayan, spor yapmayan, duruşuna özen göstermeyen ve sürekli hareketsiz olan bir genç maalesef postür bozukluğuna maruz kalacaktır.Postür bozukluklarınında kendi içinde çeşitleri vardır, bunlardan bazıları ;
– Kifoz
– Lordoz
– Kifo-Lordoz
– Skolyoz
– Sway Back
– Flat Back
Kısaca Açıklayacak olursak ;
– Kifoz : Omurganın doğal kıvrımlarının artması ile kürek kemikleri hizasından geriye doğru eğilmesidir.
– Lordoz : Omurganın bel kısmından kıvrımların daha çok artması ile meydana çıkan ve kalçanın geriye çıkık gözükmesine sebep olan bozukluklara denir.
– Kifo-Lordoz : Omurganın lumbal ve torakal kısımlarının kıvrımlarının artması ile lordoz ve kifozun aynı anda görülmesine denir.
– Skolyoz : Omurganın düz bir görünümde olması gerekirken sağa ve sola doğru kıvrımlaşarak “ S “ şeklini almasıdır.
– Sway Back : Başın ileri doğru, sırtın ise geriye doğru olması durumuna denir.Kalça kemikleri normal postüre göre daha öndedir.
– Flat Back : Omurganın doğal kıvrımlarının olmaması ve düz olması durumuna denilir.
Peki Bu Durumlarla Karşılaşmamak İçin Ne Yapmalıyız ?
– Spor bizim kurtarıcı meleğimiz.Spor yapacağız !
– Otururken, ayakta veya yürürken düzgün bir duruş pozisyonunu alışkanlık haline getireceğiz.
– Uyuma pozisyonuna dikkat edeceğiz.
– Yerden ağır bir şey alacaksak eğer, vücudumuzu öne doğru eğerek değil, çömelip almamız gerektiğini bileceğiz.
– Tek askılı çanta kullanmamaya dikkat edeceğiz.
Bu yapılması gerekenleri alışkanlık haline getirirsek kendimizi postür problemlerine karşı korumuş olacağız.Önceden bilinçlenmeyip bu rahatsızlıklarla savaşan kişilere ise yardımcı olacak egzersizler paylaşacağız.Öncelikle postür bozukluğunun derecesi çok artmadıysa halen birşeyler yapabiliriz ve dereceyi oldukça geriletebiliriz.Açıkçası çok zor bir durumla karşı karşıyasınız diyebiliriz.Bundan sonraki yaşantınızda çok dikkatli olmanız gerekecek.Yürürken, koşarken, bir şey kaldırırken , spor yaparken, ne yaparsanız yapın dikkatli şekilde yapmanız gerekecek.Vücudumuzdaki tüm kasları güçlendirmek, esneklik kazandırmak bizim yararımıza olacaktır.Postürümüzün düzelmesine yardımcı olacak egzersizler ;
– Deadlift
– Squat
– Good Morning
– Superman
– Cat Strench
– Back extension – Hyperextension
– Reverse Dumbbell Fly
– Seated Dumbell Row
– Seated Twist
– Bridge
– Plank
Bu egzersizler doğru formda yapılması halinde bize çok yardımcı olacak egzersizlerdir.Fakat doğru formda yapılması da bir o kadar zordur.Hareketlerin doğru formlarını kavrayıp öyle yapmanızı tavsiye ediyoruz.
Onur Özyavaş – Fitness Eğitim