Protein, saç telinden tutunda tırnaklara kadar, tüm hücrelerin önemli bir fonksiyonel ve yapısal bileşenini oluşturmaktadır. Vücudun ürettiği enerjinin yaklaşık olarak %10-%15’i gıdalar aracılığı ile alınan proteinlerden gelmektedir.
Özellikle çocukluk dönemlerinde yeterli miktarda protein alımı sağlıklı bir gelişim için önemlidir. Yetişkinlerde ise, enerjinin yanı sıra hücrelerin onarımı için de proteine ihtiyaç vardır.
Hayvansal Protein
Hayvansal gıdalardan alınan proteinler, vücudun ihtiyaç duyduğu birçok amino asite sahiptir. Ancak kırmızı et, yüksek oranda protein içermesine rağmen dikkatli tüketilmelidir. Çünkü kırmızı ette bulunan doymuş yağ kötü kolesterole neden olmaktadır.
Fazla oranda doymuş yağ tüketimi, başta kalp hastalıkları olmak üzere bazı diğer hastalıklara da yakalanma riskinizi arttırır. Kırmızı ete alternatif olarak da yine protein bakımından zengin fakat doymuş yağ bakımından daha az yağ içeren tavuk, hindi gibi kümes hayvanları ve balık tercih edilebilir.
Kırmızı et veya beyaz et olarak çok az protein alıyorsanız veya hiç hayvansal protein almıyorsanız, bitkisel açıdan protein zengini besinleri daha fazla tüketmelisiniz. Bitkiler, hayvansal gıdalar gibi vücut için gerekli olan tüm amino asitleri içermez, bu nedenle tüketilen sebzeler iyi dengelenmeli ve ihtiyaç duyulan amino asitler bakımından uygun bir diyet programı oluşturulmalıdır.
Soya ürünleri, baklagiller, fasulye, bazı yemişler ve tahıllar bitkisel protein bakımından zengin gıdalar arasındadır.
Protein Bakımından Zengin Besinler
Göğüs Tavuk veya Hindi Eti: 100 gramında 30 gram protein bulunur. 1 gram proteinse 4.5 kaloriye denk gelir.
Az Yağlı Sığır veya Dana Eti: 100 gramında 36 gram protein bulunur.
Süzme Peynir: 100 gramında 32 gram protein bulunur.
Balık: 100 gramında 26 gram protein bulunur.
Barbunya: 100 gramında 17 gram protein bulunur.