Protein Tozları

    2351
    0
    PAYLAŞ

    Protein Tozları :

    Piyasada pek çok çeşitleri değişik markalar altında satılan bu ürünler, doğru kullanıldığı takdirde oldukça faydalı olabiliyor. Burada benim sizlere anlatacaklarım markalardan daha ziyade ürün çeşitleri üzerine olacaktır. Protein tozları adi üzerinde yüksek oranda protein içeren toz seklinde ürünlerdir. Bu noktada dikkat edilmesi gereken çok önemli bir husus var. Satılan her toz seklindeki ürün protein tozu değildir. Özellikle eczanelerde satılan ürünlerin büyük bir kısmi gerçek protein tozları değildir.Bunlar zayıflıktan dolayı kilo problemleri olan insanlar için üretilen karbonhidrat ve basit seker oranı yüksek olan ürünlerdir. Protein oransal olarak %20 den fazla delildir. Bu tip ürünler kas kütlesini geliştirmeye yönelik spor yapan profesyonel yada amatör sporcular için değildir. Gerçek bir protein tozu minimum %70 oranında protein ihtiva eder.

    Niçin protein tozu kullanmalıyım ?

    Spor yapan birinin yapmayana göre daha fazla protein ve karbonhidrata ihtiyaç duyacağını sizde biliyorsunuzdur. Burada önemli olan nokta sudur : bu daha fazla karbonhidratı özelliklede proteini bir şekilde aldığınızı varsayarsak bunu nasıl aldığınızdır ? Protein oranı yüksek olan gıdalar et,süt yumurta vs vs, yüksek protein oranlarıyla beraber yüksek oranda yağ ve kolesterol içerir. Performansını artırmak isteyen bir sporcu, zayıflamak isteyen bir insan yada sağlıklı beslenmek isteyen birisi vücudun ihtiyacı olan temel besin maddelerini en düşük yağ ve kolesterol oranı ile almalıdır. Bu noktada aslında protein tozları yalnızca sporcular için değil, zayıflamak isteyen veya sağlıklı beslenmek isteyen herkes için faydalı olabilir.

    Fakat çok önemli bir konu vardır ki o da su : Hiç bir zaman bu tip ürünler sizin asil öğünlerinizin yerini tutmaz. Vücudun proteinlerden başka pek çok şeye ihtiyacı vardır. Aşağıda bahsedeceğim protein tozları bunları sağlayamaz. Dolayısıyla bu tip ürünleri öğün yerine değil, öğün aralarında takviye amaçlı kullanmanız gerekir.

    Piyasada satılan protein tozlarını sınıflandıralım :

    1- Soy protein

    2- Milk & Egg protein (Yumurta ve Süt proteini)

    3- Whey protein (Consantreted)

    4- Whey protein (Isolated)

    1 – Soy protein :

    Adından da anlaşılacağı gibi soya bitkisinden üretilmiş yüksek oranda bitkisel protein içeren ürünlerdir. Not : Bitkisel proteinlerin biyolojik değerleri hayvansal proteinler kadar yüksek değildir. Vücut bitkisel proteinleri, hayvansal olanlarına göre daha zor sindirir. Bu nedenlerle fazla tercih edilmezler.

    2- Milk & Egg Protein :

    Yüksek oranda yumurta ve süt proteinleri ihtiva ederler. Bu proteinlerin biyolojik değerleri yüksektir. Yumurta ve süt tüketmeyi sevmiyorsanız iyi olabilir ama daha iyileri var. Okumaya devam edin.

    3- Whey Protein (Consantrated)

    Evet, yavaş yavaş ağır toplara gelmeye başladık. Peynirin mayalanması esnasında peynir altı suyu diye tabir edilen bir atik ortaya çıkar. Satılan çikolatalar ve bazı hazır gıdaların içeriklerine baktığınız zaman peynir altı suyu ibaresini görebilirsiniz. Pek çok alanda kullanılan bu malzeme, whey protein tozlarının ham maddesidir. Çeşitli isleme teknikleri ile %90 oranlarında protein içeren whey protein tozları ortaya çıkar. Biyolojik değerleri çok yüksek olan bu ürünlerin protein zincirleri yumurta proteini veya sütteki kazein proteinine göre daha kısadır.

    Not : Kısa zincirli proteinler çok daha hızlı sindirilir ve kana karışırlar.

    Ayrıca vücudun kendi üretemediği kesinlikle dışarıdan almamız gereken temel bazı amino asitler whey proteinlerde yüksek oranda bulunmaktadır. Ayrıca suya veya yağsız süte çok rahat karışır, kullanımı diğer protein tozlarına göre daha rahattır.

    4- Whey Protein (Isolated)

    Bu guruba girenler biyolojik değerleri en yüksek olan ürünlerdir. Isolated whey proteinler consantrated olanlarına göre daha çok filtrelenmiş ve işlenmiş ürünlerdir. Protein molekülleri aralarındaki bağlar daha kısa dolayısı ile sindirimi çok daha hızlı ve kolaydır. Fakat protein kalitesi olarak consantreted olanlarına göre pek bir farkı yoktur. Isolated whey proteinlerin en önemli özellikleri 10 dakika gibi çok kısa bir sürede sindirilmeleri ve özellikle egzersizden hemen sonra alınırsa daha fazla anabolik etki göstermeleridir. Bu özelliklerinden dolayı pek çok sporcu Isolated whey proteinlerini tercih eder.

    Buraya kadar anlattıklarımı dikkatle okuduysanız artık ne tip bir protein tozu almanız gerektiği konusunda bir fikir sahibi olmuşsunuzdur. Marka olarak seçim sizlere kalmıştır. Bu sayfada her hangi bir ticari kurumun reklamını yapmak istemiyorum. Ama sizlere tavsiyem daha az katkı maddesi içeren, rengi ve kokusu fazla olmayan ürünleri tercih etmeniz seklindedir.

    asdasd