Tüm İslam âlemine bir kez daha barışı ve mutluluğu getirme niyetinde olan Ramazan ayı, bizlere büyük mutluluklar ve huzur dolu günler getirdi. Bu mutlu günlerde oruç tutmanın verdiği manevi haz uzun pide sıralarında geçirilen son dakikalar oldukça sevilerek yaşanırken insanlar bu mutlu günlerde manevi huzuru buluyorlar. Ancak bu ay içerisinde sporcuların akılları oldukça karışmış durumda. Bisikletçisinden vücut yapanına herkes bizlere aynı soruları yöneltiyor. Bu sorulardan en çok sorulanı ve en çok ilgi göreni kas kaybı telaşı. Ramazan ayı boyunca oruç tutmanın kas kaybına neden olup olmayacağı meral ediliyor. Otuz güne yakın bir süreçte tutulacak olan oruçların bizleri açlık ve susuzlukla sınayacak olması ve buna bağlı antrenman azaltmaları kas kaybına neden olur mu sorusu az evvel de belirttiğimiz gibi sporcuların kafalarını oldukça fazla karıştırıyor. Bu kaygılara oldukça hak veriyoruz çünkü spor belli bir çaba istedikten sonra meyvesini veren bir uğraş. Bu çabaların çöp olmasını görmek oldukça zor günleri bizlere yaşatabilir. Bu nedenle sizlere ramazan ayında tutulacak olan oruçların kaslarınıza olan etkisini özetleyeceğiz. Ana temaya bakacak olursak ramazan ayında oruç tutarak kas kaybınızı önleyebilirsiniz. Bu iki işi bir arada sadece otuz günlüğüne yürüterek ramazan sonunda oldukça diri bir vücutla sporunuza devam edebilirsiniz. Oruç tutmak dinimizce bizlere yapılması gerekenler olarak belirtilirken kas kaybından korkmak biraz insanı düşündürüyor. Bu noktada kas kaybı yaşamadan ve oruç tutarak geçirebileceğiniz bir ramazan programını sizlere sunacağımızı belirtelim. Bu programın genelinde uymanız gereken bazı kurallar var. Devamlı su tüketimi bu kuralların başında geliyor. Su tüketiminizi alt sınır belirleyip normal program sınırlarınıza uygun bir şekilde iftar sahur aralığına yaymanız gerekir. Bundan sonra sahur alışkanlığını her gün ve yeterince yapmanızda program genelinde uymanız gereken kurallardandır. Ve oruç tutmanın da kas yapınıza daha doğrusu verdiğiniz emeklere ve döktüğünüz terlere zararının olmadığını ramazan ayında ufak idman ve düzenli beslenmeyle bu sorunları aşabileceğinizi unutmayın. Haydi programı anlatmaya başlayalım!
Ne Yapsam Kas Kaybetmem Sorusunun Ayrıntılı Cevabı!
Ramazan ayında oruç tutmanın kas yapınıza herhangi bir zarar vermeyeceği konusunda anlaştığımıza göre yukarıda ki kuralları kesinlikle atlamadan uygulayacağınız programa geçelim. Aslında sizlere bir çizelge üzerinde karalanmış bir program vermeyeceğiz sadece işin mantığını kavrayarak ramazan sonuna kadar tek düze bir tempo tutmanıza yardımcı olacağız. Profesyonel olarak sporla uğraşan insanların bir beslenme uzmanı ile münakaşa ederek edindikleri ve uydukları bir beslenme programı en nihayetinde vardır. Bu program ramazan ayında uygulanmaya devam edilmelidir. Gün içerisinde alınan besin miktarı ve kalori cetveli uygulamaları sahur iftar aralığına sığdırılarak devam edilmelidir. Bu program zaten kısa zamanda uygulanacağı için sizlere normalden çok daha fazla bir doyum hissi verecektir. Bu sayede Ramazan kaçamağı da yapmış olacaksınız. Bu beslenme temposunun yanında siz de takdir edersiniz ki kasları boşta bırakmamamız gerekiyor. Boşta bıraktığımız anda ne kadar düzenli beslensek de kaslarımız onca emeğimiz ramazan sonunda resmen çöp olur. İdman ve diğer spor aktiviteleri ramazanda nasıl yapılır sorusunun cevabına gelmeden önce sizlere temel amacımızı ve neye hareket ettiğimiz anlatayım. Sizlere söyleyeceğimiz bu uygulamalar az evvel de dediğimiz gibi sizlerin kas kütlesi üzerinde ramazan ayına bağlı olarak kayıp etkeni oluşturmamak. Bu cümlenin alt yapısında ki kapalı anlamı söyleyecek olursak da olduğunuz yerde saymanızı sağlayacağız. Sanıyorum ki bu şekilde söylediğimiz zaman daha açıklayıcı oldu. Olduğunuz yerde kalmaya çaba gösterdiğinizde ramazan sonrasında ne ileri ne geri ilk günkü gibi idmanlara devam edersiniz bu sayede psikolojik yıkıntılar vs. yaşamadan ilerlemeye daha da büyük bir şevk ve hırsla devam edersiniz. Ramazan ayında iki seçeneğiniz var ya geriye gitmek ya da otuz gün dişinizi sıkarak olduğunuz yerde kalmak. Eğer olduğunuz yerde kalıp verdiğiniz emeğe saygı gösteriyorsanız en doğru yerdesiniz.
İlk olarak antrenman saatinizi sahurdan sonra ufak bir uykudan sonra sabah saatlerini belirleyin. Sabah saatlerinde idman yaparak su tüketiminize bağlı susuzluk oranını en az seviyelere çekebilirsiniz. Sabah saatlerinde kalktığınızda normal yaptıklarınızın çok daha altında hareketleri vücut devamlılığına göre uygulayın bu noktada karar size kalmış durumda ancak ilk gün biraz temkinli gitmenizde fayda var. Bu sayede ne yapabileceğinizi veya ne yamanız gerektiğini daha hızlı ve zarar almadan öğrenebilirsiniz. İdman ve beslenme konularına dikkat ettiğinizde oruç tutmanın kas kütlenize bir zararının olmayacağı ortada. Bunun yanında kaslarınıza destek anlamında protein tüketmeniz gerekmektedir. Burada ayrıntı vermiyoruz sahurda yiyeceğiniz yumurta sayesinde bu sorunsalı ortadan kaldırabilirsiniz. Ancak bu tüketimi de abartmayın sonra ki aşırı derece de susuzluk problemi yaşama ihtimaliniz olduğunu kesinlikle aklınızdan çıkartmayın. Bizler bu yazımızda profesyonel sporcuları hedef alarak bir program oluşturduk. Spor mazisi yeni olan veya spor mazisi çok eskilere dayanan kişilerin bu programdan çok daha alt seviyelerde bir tempo seyretmeleri gerekmektedir. Genç sporcuların her şeye hiç sorgulamadan daldıkları şu günlerde bu gibi acemi kardeşlerimizin ciddi sağlık sorunlarıyla karşılaşabileceklerini unutmayalım. Spor temposunu normal hayatında çok yüksek tutan ve spora ve açlığa yani ramazan temposuna alışık olan profesyonel sporcular yukarıda söylediklerimiz ışığında tüm ramazanı oruç tutarak geçirebilirler. Ancak tekrar tekrar belirtiyoruz ki yaşı çok genç olup spora yeni başlayanlar veya yaşı çok büyük olanlar bu programın aksine sadece beslenmeye dayalı ramazan takip programlarını seçmelidirler. O kişiler içinde bir şey önerecek olursak normal programınız içerisinde bazı eksiltmeler yaparak yeni bir program oluşturun ve eşsiz güzelliklerle dolu ramazan sofralarından kesinlikle uzak durun. İradenizi salpam tuttuktan sonra her şey ile baş edebilirsiniz. Sizlerde biraz gerileme olabilir ancak vücut inanın ki amatör sporcular olduğunuz için o açığı çok kısa süre içerisinde ramazandan hemen sonra kapatabilir. Hayırlı ramazanlar!