Ana sayfa Antrenman Makaleleri Vücut Geliştirme Acıyı yorumlama

Vücut Geliştirme Acıyı yorumlama

2273
0
PAYLAŞ

Ağır demirlerle saatler süren çalışma, kaslarınızı son limitine kadar zorlama ve kaslarınızdan damlayan terler… Kaş boyutunu ve sağlamlığı meydana getiren gerçek gelişmenin gym’de meydana gelmediğini biliyor muydunuz? Kaslarınız daha çok dinlenme halinde iken gelişir.

Direnç antremanı kaş gelişimi sürecini başlatır, fakat kaslar özel besinlere ve dolayısıyla yenilenmeye ihtiyaç duyarlar. Bütün hafta sonunu geçiştirmek ve yüksek değerli protein ıçeren öğünlerinizi ve sportif gıdalarınızı düzenli şekilde almaz iseniz, gym’deki sıkı çalışmanızdan pek bir fayda göremezsiniz.

Bir diğer hata ise çok fazla ve çok çabuk haraket yapmaktır.Şimdi burada çok istekli bir tutumun nasıl geri teptiğinin örneğini göreceksiniz: ”Eğer 10 set ıyı ise, 15 set daha iyi, 20 işe daha iyidir.” Bu anlayış ilerlemenizi durduran hatta geri döndüren aşırı antreman demektir.

Burada gym’de veya dışarıda zamanınızın çoğunda ne yapacağınıza dair bazı örnekler bulacaksınız:

* Bir önceki antremandan dolayı hala ağrıyan vücut bölümünü asla çalıştırmayın.
* Burada savunulan ve tavsiye edilen egzersiz ve set sayısından daha fazlasını yapmaktan kesinlikle sakının.
* Antremanınızın yoğunluğunu değil, her setin yoğunluğunu genişletin.
* Dinlenme günlerinizi gym’den uzak planlayın böylece kaslarınız bütün antremanlarınız boyunca sizi yarı yolda bırakmayacak kadar yakıtla dolu olsun. Boş günlerinizde yağları yakmayı hızlandırmak için aerobik egzerizleri yapabilirsiniz.
* Her gece mutlaka 7-9 saat uyuyun.
* Eğer özellikle fiziksel dayanıklılık gerektiren bir diğer sportif aktivite ile de meşgul iseniz, şunu bilin ki kaş yenilenme periyodunuz ve enerji seviyeniz etkilenecektir.
* Her 3 ayda bir 1-2 hafta boş geçirin.
* Amaçlarınıza uygun olarak gerçek bir vücut geliştirmeci gibi beslenin.

Vücudunuzda acı yoksa ve vücudunuzdan sinyal gelmiyorsa herşeyi yeniden düşünün

Yetersiz kalma bir başarı mıdır? Ağırlık antremanında yetersiz kalma ne bir yenilgidir ne de başarının eksikliğidir. Tam tersine hareketin tamamını yardım kullanmadan ve sıkı bir programa bağlı kalarak tamamlayamama demektir. Egzersiz, bir set sırasında kanı vücudun diğer kısımlardan yüklenilen kaslara doğru hareket ettirir ve kardiak çıkışını da hızlandırır. Hızlanan kan akışı aynı zamanda yük altındaki kaslara çok çabuk ulaşır, çalışan kaslar glikojenin enerji elde etmek için tüketilmesi sırasında laktık asit oluşumuna imkan sağlarlar. Kaşın kasılması sırasındaki kan akışının sınırlanmasıyla bileşik bu metabolizmik maddenin birikimi, vücut geliştirme ile alakalı en yaygın olan rahatsızlık şeklini meydana getirir ki bu rahatsızlık çalışan kaslarda bir yanma hissi olarak görülür ve pompalama olarak nitelendirilir. Bu yanma bazı insanlar için özellikle yeni başlayanlar için rahatsızlık versede zararlı değildir. Ve bu hissi oluşturan faktörler, bir çok vücut geliştirici için en tatmin edici yan olan sözde pompalamayı meydana getirirler. Buna rağmen pompalamayı başarmak, daha sağlam ve kaşlı bir vücut için öncelikli bir gereksinim değildir. Pompalamaya katkıda bulunan faktörler, kanın o bölgeye hücum etmesi, laktık asit oluşumu, vb., bunlar gelişme için uyarıcı olabilirler, fakat hiçbir şekilde ihtiyaç değildirler. Aşamalı olarak pompalamayı meydana getiren aynı sebepler kaş bitkinliğine ve sonuç olarak kaş başarısızlığına sebep olabilir. Gene de bir çok vücut geliştirici bu noktaya ulaşılmadığı taktirde kasları uyarmak için yeterli uyarıcı etki yapılmadığını söylerler. Kaş gelişimini uyarmak için başarısızlığa kadar çalışma ihtiyacı, bazıları tarafından uygun bulunsa da tam anlamıyla bir saçmalıktır.

AĞIRLIK VE ACIYI YORUMLAMAYI ÖĞRENMEK

Eğer kaslar antremana başlamadan önce ağrımıyor ise ve antreman yaparken gerçekten ağrıyor ise ters birşeyler oluyor demektir. O anda ne yapıyorsanız derhal bırakın. Bir spor hekimine gözükün.

* Antreman yaparken ağrımadı ise ve antremandan saatler veya günler sonra ağrıyorsa, muhtemelen önemli bir problem yoktur ve basit ev metotları kullanarak düzeltilebilir.
* Eğer dokunduğunuzda ağrıyor ve yüke bindiğinde birşey yoksa ciddi bir problem yok demektir.
* Eğer onu kullanırken ağrıyorsa fakat keskin bir açıdan çok dönük bir ağrıysa muhtemelen çok şiddetli değildir. Buna karşın süre gelen bir problemin habercisi olabillir.
* Gün boyunca hafif ağrıyor ve gece daha kötü oluyorsa, muhtemelen nasıl rehabilite edeceğinize dair bilgiye ihtiyacınız olacak.
* Eğer hafif bir şişlik varsa ve zayıf bir duyarlılık varsa, bu iyi huyludur.
* Eğer önemli bir şişlik varsa bunu tersi kanıtlanana kadar önemli kabul edin.
* Eğer antreman yaparken çıtırdama, tıkırdama veya alakasız sesler var ise fakat sesle ilgili herhangi bir acı yoksa, tasalanmanıza gerek yoktur.
* Eğer gece uyurken karşınıza çıkıyorsa ve bunu 3-4 gece hissediyorsanız bu durum incelenmelidir.
* Çalışırken kendinizi ve ağrıyan kısımları daha iyi hissediyorsanız, muhtemelen ciddi bir şey yoktur.
* Eğer çalıştıktan sonra daha kötü oluyorsa ve sadece bir önceki antremanda yaptığınız belli bir oranını ancak yapabiliyorsanız, ne yaptığınızı düşünmenin çoktan zamanı gelmiştir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

asdasd