Tüm gün hiçbir şey yapmasanız dahi vücudunuzun enerji harcadığını biliyor musunuz! Ağır egzersizler, kısa antrenmanlar, şok etkisi yapan spor programları gün içerisinde ekstra enerji harcanmasına neden olsa da yalnızca nefes alıp, verme ile de vücut belirli miktarda enerji kaybı yaşamaktadır. Bu enerji kaybı organların sistematik şekilde çalışması açısından gerekli olan kullanımıdır. Bu sistem sayesinde beynin çalışma şekli, iç organlar, sinir sistemi gibi vücudun her noktası işlevini aksatmadan yerine getirebilmektedir.
Spor ile enerji harcama ve standart enerji harcama dışında vücut, yemek yediğinde de enerji harcamaktadır. Yenilen besinin türüne göre değişiklik gösteren bu enerji kullanımı, besin vücuda girdiği andan itibaren başlamaktadır.
Vücudun yiyecekle birlikte enerji harcamasının nedeni ise; gelen besinin depolama, sindirme ve hücrelere taşıma işlevlerini yerine getirmektir. Enerji yakımı ile bu işlevler aksaklık olmadan sürdürülebilir. Bu şekilde yiyecek ile enerji yakımına da yiyeceğin termik etkisi denilmektedir.
Yiyeceğin Termik Etkisi Yiyeceğin İçeriğine Göre Değişir
Bir yiyeceğin vücutta ne kadar enerji harcayacağı, vücuda nasıl dağılacağı gibi konular yiyeceğin besin içeriğine göre değişiklik göstermektedir. Örneğin protein tüketiminde yiyeceğin termik etkisi maksimum düzeyde görülürken, yağ tüketiminde minimum düzeyde görülecektir. Bunun nedeni vücudun proteini yakabilmek için daha fazla enerji arayışına girmesinden kaynaklanmaktadır.
Matematiksel olarak minimal ve maksimal değerlendirmeler yapılacak olursa da veriler şu şekilde örneklendirilebilir: 1 gram protein tüketildiğinde vücut tüketmiş olduğunuz proteinin yaklaşık yüzde 30’unu o proteini yakmak için kullanmaktadır. Protein yakımı zor olduğu için vücut daha fazla enerji kullanır. Ancak 1 gram yağ tüketildiğinde vücut o yağın yüzde 2’sini yakmak için kullanır. Bu durumda da yağ yakılamadığı için vücutta depolanır.
Yiyeceğin termik etkisi, temelde bu şekilde işlemektedir. Sağlıklı beslenme adına termik etkisi en yüksek olan besinlerin tüketimine ağırlık verilmelidir.