Sporcular farklı branşlara sahip olduklarından, branşlarına göre enerji harcamakta ve buna göre de beslenmektedirler. Sporcu beslenme kategorileri sayesinde belirli bir beslenme programlarına sahip olan sporcular, bu beslenme programlarına göre besin tüketmekte ve yine bu beslenme programlarının dışına çıkamamaktadır. Spor yaparken amaca göre beslenmek gerekir. Mesela kas ve hacim çalışması yapan sporcular için protein ve karbonhidrat alımı çok önemliyken, kilo vermeye çalışan bir sporcu ise kısıtlı bir karbonhidrat alımıyla özenli bir protein alımı yapmalıdır.
Diyet Yaparken Sağlığınızdan Olmayın !
Sporcular istenen sıklet hedefine ulaşmak için antrenörleri ile beslenme koçlarının bilgisi dışında da kendileri diyet yapabilmektedir. Bu yapılan diyetler sporcuların yapmaması gereken diyetlerden olabileceğinden, sporcunun sağlığını tehlikeye attığı gibi yer aldığı branş sporunun başarı sonuçlarını da etkilemektedir. Bu diyetler yaygın olarak şok diyetler ya da protein ağırlıklı diyetlerdir. Şok diyetler genel olarak hiçbir şey tüketmemeye ya da çok az miktarda besin tüketmeye yönelik diyetlerdir. Bu diyetlerin uygulanması durumunda, sporcu yeterli besini ve haliyle enerjiyi alamayacak dolayısıyla da motivasyon düşüklüğü yaşayacaktır. Aynı zamanda beslenmeyi kısmak, kas yakımına yol açarak zayıflatacağından zayıflasanız dahi sarkmış ve sıkılıktan uzak bir vücuda sahip olacaksınız. Sporcu sağlıklı beslenme şartları dahilinde bir diyet programı ayarlamalı ve bunu uygulamalıdır. Kas kaybettikten sonra tekrar kas kazanmak oldukça zordur. Asla protein alımını sıfırlayarak diyet yapılmamalıdır.
Sporcuların yapabileceği diyetler, sporcuların antrenörleri ve beslenme koçları tarafından doğru bir şekilde düzenlenecektir. Bu nedenle de sporcu böyle bir durumla karşı karşıya kaldığında antrenörü ve beslenme koçundan yardım talep etmelidir. Antrenörü ve beslenme koçunun uygun gördüğü yani sporcunun uygulamasında sakınca görmediği diyet programına sadık kalarak, amaçladığı sıklet hedefine ulaşmalıdır.