Ana sayfa Sağlık Aspartam Kullanımı Ne Kadar Sağlıklı?

Aspartam Kullanımı Ne Kadar Sağlıklı?

1902
0
PAYLAŞ

Günlük yaşantımızda bir çoğumuz kek veya meyva suyu gibi gıdalar alıyoruz. Fakat pek çoğumuz içindekiler kısmında yazılanların ne olduğuna bir anlam veremeden bunları tüketiyoruz. Aspartam ismi yabancı gelebilir ama işte demin bahsettiğimiz gıda maddeleri içine katılan bir kimyasaldır, diğer bir değişle katkı maddeside denilebilir. öncelikle aspartam ne demek ? Sorusuna kısaca bir  bakalım.  İlk defa 1966 yılında gastroentolojik araştırmalar sırasında DR James Schlatter tarafından keşfedilen Aspartam aslında mide ülseri tedavisine çare aranırken tesadüfen bulunmuştur. Aspartam biri aspartik asit diğeri fenilalanin metil eterden müteşekkil birbirine bağlı aminoasitler olarak tanımlanmaktadır.

Aspartam Nerelerde Kullanılıyor ?

1966 yılında keşfedilmesinin ardından FDA (Amerikan İlaç Dairesi) tarafından yapay tatlandırıcı ve koku verici olarak onaylanmasının ardından bu madde pek çok gıda maddesi içerisinde şeker yerine kullanılmaktadır. Tabi burada en önemli bölüm gıda içerisinde nasıl kullanıldığıdır. Yani yazımızın başında belirttiğimiz gibi gıdalar içerisine katkı maddesi sayılacak bir ilave yapılıyor buda ekstradan ilave edildiğine göre katkı maddesi olarak da tanımlanmasında bir sakınca bulunmasa gerek. Ve bu tatlandırıcılar özellikle diyet ürünlerinde kullanılıyor. Örneğin içerisinde şeker olmayan kola,meyve suyu,ciklet vs yüzlerce üründe şeker tadı veren ama şeker içermeyen tüm ürünlerde aspartam maddesi kullanılıyor.

Bu Maddenin Zararları Var Mı ?

Tüm canlılarda immün sistem yani bağışıklık sistemi bulunur ve bu sistem harika bir yazılıma sahiptir. Bağışıklık sistemimiz bozulduğunda kolay kolay hiçbir hastalıktan kurtulamayız. Bu örneklemeyi şundan dolayı vermek durumunda hissediyoruz. Çünkü vücuda şeker yerine şeker olmayan bir şeyi şeker diye verdiğinizde hemen tepkisel olarak insülin hormonu üretmeye başlayacaktır. Buda aslında kan değerleri içerisinde şeker olmadığı halde beynimizin şeker aldım uyarısı ile harekete geçen bağışıklık sistemi için  bir kandırmacaya sebep oluyor. Tabi sistem insülin üretince bu defa var olan kan şekerinde düşmeye yol açıyor.

asdasd