Ana sayfa Sağlık Büyüme Hormonu

Büyüme Hormonu

2149
0
PAYLAŞ

İnsan ve hayvan gibi canlı varlıkların gelişmesine ve büyümesine yardımcı olan hipofiz denilen bir hücreden salgılanan bir hormondur. Büyüme hormonu etkileri;
Kas üretiminde etkili olmasa da tam bir yağ yakımı sağlayan, yaşlanmayı geciktiren ve kemik yoğunluğunu arttırıcı etkiye sahiptir.
Hipofiz bezinde salgılanan bu hormon sayesinde kilo vermek isteyen ve kas yapmak isteyenlerin vücudunda en etkili hormonlardan biridir.
Büyüme Hormonu Eksikliği ve Tedavisi
Vücudumuzda birçok organın birbiriyle haberleşmesi işlevini gören moleküller hormon olarak geçmektedir. Büyüme hormonunun en önemli rolü kas, kemik ve organların normal bir şekilde büyümesini sağlamaktır. Bunların görevini yerine getirememesi sonucunda da büyüme hormonu eksikliği meydana gelmektedir.
Büyüme Hormonu Eksikliği Neden Olur?
Büyüme hormonu eksikliğinin nedenleri olarak genetik bir sorun olabilir. Kafa travması gibi birçok hastalık nedeniyle zarar gören beyinin zarar görmesi sonucunda oluşmaktadır. Belirtileri arasında ise bebeklikten başlayarak yıllar boyunca süren gelişimi ve tedavisi eksik olan çocukların büyüme hormonu eksikliği olup olmadığı saptanabilmelidir. Doktor ve ailenin çocuğun gelişiminde eksik ve yanıltıcı bir durum var ise bunu önceden belirlemesi ve buna göre bir tedavi şekli yapması gerekmektedir.
Genetik ya da kalıtsal nedenlerden ötürü, ailevi sorunlar nedeniyle, travma, enfeksiyon gibi bir hastalık geçirilmiş ise ya da psikolojik bir sorun var ise büyüme hormonu tamamen durabilmektedir. Yaş ilerledikçe azalan büyüme hormonu eğer doğru bir şekilde işlevini görebilirse tam bir büyüme ve gelişme sağlanabilir. Bu sayede yaş ilerledikçe azalan büyüme hormonunun etkisi hissedilmez. Büyüme hormonu az salgılanırsa eğer boy kısalığı ve cücelik gibi durumlar da olmaktadır.
Büyüme Hormonu Eksikliği Nasıl Tedavi Edilir?
Büyüme hormonunun az çalışması ya da çalışmaması gibi durumlarda vücuttaki organların gelişimi yavaşlar. Çocukluk döneminde fark edilebilen büyüme hormonunun çalışmaması ilerleyen yaşlarda da ortaya çıkabilir. Böyle durumlar için önceden önlem alınamıyorsa balık yağı ya da benzeri ilaçlar kullanılarak tedaviye başlanmalıdır. Büyüme hormonunun salgılanmasını artıran en önemli tedavi ise düzenli egzersiz yapılmasıdır. Egzersizlerle birlikte vücudun belli bir uyku düzeni olacağı gibi stresin verdiği etkiler azalacak ve kişilerin diğer hormonları da düzene girecektir.

asdasd