Ana sayfa Sağlık Jinekomasti Nedir?

Jinekomasti Nedir?

5244
0
PAYLAŞ

Erkeklerde rastlanan bir hastalık olan jinekomasti kısaca ‘meme büyümesi’ olarak adlandırılmaktadır. Bu hastalığın bazı durumlarda nedeni tam olarak açıklanamasa da genel olarak aşırı miktarda alkol tüketiminden kaynaklandığı sanılmaktadır. Ayrıca vücut geliştirme ile uğraşan sporcuların da kullandıkları vücut geliştirmeye yardımcı ilaçlar ve protein tozlarının da uzun süre kullanımı yine jinekomasti’ye neden olmaktadır. Aşırı kilolu erkeklerde de yine hastalığın görülme imkânı yüksektir. Bu saydığımız nedenlerin dışında jinekomasti birçok sebepten dolayı ortaya çıkabilmekte ve bazı durumların nedeni tam olarak bilinememektedir. Bu hatalığın görüldüğü erkeklerde meme büyümesi dışında, bazı testlerin yapılarak vücutta başka bir hastalık olup olmadığı incelenmelidir. Zira başka bir hastalık da etki olarak erkeklerde meme büyümesine yani jinekomasti hastalığına sebep olabilmektedir.

Jinekomasti Belirtileri Nelerdir?

Hastalık genel olarak 18-25 yaş arasındaki erkeklerde görülmektedir. Ergenlik döneminde de bazı erkeklerde görülen jinekomasti hastalığı daha sonra hormonların devreye girmesiyle gerilemekte ve kendiliğinden düzelmektedir. Genel olarak 3 tip şeklinde ortaya çıkabilen hastalıkta birinci tip kadın memesine benzer bir şekil almakta ancak süt üretmemektedir. Meme bezlerinin artışının ardından ortaya çıkan bu hastalık glanduler jinekomasti olarak adlandırılmaktadır. Diğer bir tipte ise meme bezlerindeki dokularda herhangi bir artış görülmemektedir. Yağlı jinekomasti olarak adlandırılan bu tipte sadece meme bölgesinde yağlanma görülmektedir. 3.tip ise her iki durumun da görüldüğü karışık tiptir.

Jinekomasti Nasıl Geçer?

Hastaların bazılarında kendiliğinden gerileme görülen hastalıkta ilerleyen vakalarda tek çözüm cerrahi müdahale yapılmasıdır. Bunun dışında herhangi bir ilaçla jinekomasti tedavisi yapılması mümkün değildir. Cerrahi müdahale tipi ise hastalığın tipi ve hastanın durumuna göre belirlenmektedir. Glanduler ve karışık tip meme büyümesinde fazlalıkla alınarak cerrahi müdahale yapılmaktadır. Ameliyat sonrası 3 hafta kadar hastanın korse kullanması gerekmektedir.

asdasd