Aspartam!

    2891
    0
    PAYLAŞ

    Aspartam, diyet ürünlerin hemen hemen hepsinde bulunan, içecek ve yiyeceklere tat veren en sık kullanılan tatlandırıcıdır. Türkiye’de de oldukça yaygın olan aspartam diyabetin ürünlerde de kullanılsa da kanserojen riski yaratmakla suçlanmaktadır.

    Aspartam bir çok gıda ve içeceğin içinde bulunan, normal şekere oranla daha tatlı olan, kimyasal formülü aspartil-fenilalanin-1-metanol olan, besin değeri olmayan, enerji içermeyen yapay tatlandırıcıdır. Çay şekerinden 200 kat daha tatlıdır. İlk kez James M. Schlatter tarafından 1965 yılında keşfedilmiştir. FDA (Amerikan Yiyecek ve ilaç Dairesi) Aspartam’ın toz karışımlarda, yiyecek ve içeceklerin tatlandırılmasında ve sofra şekeri olarak kullanımını 1981’de onaylamıştır. 1996’da ise her tür hazır yiyecek ve içecekte (şuruplar, salata sosları, meşrubatlar vs.) kullanılmasına izin verilmiştir.

    aspartamin-zararlari-fazlic

    Aspartamın malesef bazı yan etkileride vardır. Ciddi yan etkiler arasında ise Egzoftalmik Guatr ve kanser vardır. Tüm bu muhtemel yan etkiler bulunmasına rağmen aspartam, ilgili kurum tarafımdan güvenli bir madde olarak değerlendirilmektedir. Bunun bir nedeni de aspartam ile bu rahatsızlıkların kesin bağlantısının kanıtlanamamasıdır.

    Peki Aspartam Hangi Gıdalarda Var?

    -Meşrubatlar,
    – Meyveli içecekler,
    – Sakızlar,
    – Meyveli yoğurtlar,
    – Dondurulmuş tatlılar,
    – Sofralık tatlandırıcılar,
    – Çocuk şurupları ve antibiyotikler,
    – İlaçlar,
    – Düşük kalorili gıdalar,
    – Sporcu içecekleri,
    – Çikolatalar,
    – Dondurmalar,
    – Kahvaltılık gevrekler,
    – Konserve meyveler.

    aspartam-ve-seker

    BİR CEVAP BIRAK

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    asdasd