Blocking Nedir?

    2654
    0
    PAYLAŞ

    Bel ve omurgaya herhangi bir zarar gelmemesi için, beli ve omurgayı koruma amacı ile yapılan hareketlere Blocking denir. Ağırlık çalışması, fitness ve vücut geliştirme sporlarında yapılır. Blocking hareketi 3 uygulama ile yapılır.

    Blocking Hareketinin Yapılışı

    Öncelikle hangi hareket olur ise olsun, yapılan hareketin bilinçli bir şekilde yapılması gerekir. Bilinçli bir şekilde yapılmayan hareketler bir takım sakatlanmalara ve zedelenmelere yol açabilir. Hatta bazen çok ciddi kalıcı bir hasara da sebep olabilir. Blocking hareketi genellikle ağırlık çalışmaları sırasında yapılan bir harekettir. Her ne kadar beli ve omurgayı korumaya yardımcı bir hareket olsa da, vücudun kaldırabileceğinden daha fazla ağırlık çalışıp, vücudu zorlamak, birtakım kalıcı hasarlara yol açar. Bu yüzden vücuda gereğinden fazla yük yüklememek sağlık açısından önemlidir. Ağırlık çalışmalarına başlamadan önce yapılacak olan ısınma hareketleri de büyük önem taşır. Isınma hareketleri vücudu, yapacağı ağırlık çalışmasına alıştırır ve ani zorlanmadan kaynaklı sakatlanma riskini de büyük oranda azaltır.

    Blockingte ilk hareket olarak şu yapılır: Kaldırışların riskli anlarında ciğerler tamamen hava ile doldurularak, omurganın desteklenmesi sağlanır. Kalbe fazla yüklenilmeden, nefes alış verişine dikkat ederek kaldırma çalışmalarına devam edilir. Daha sonra ağırlık kaldırma esnasında oluşabilecek iç basıncı dengelemek için karın kasları tüm güçle sıkılır. Bu şekilde belin de dengesi bozulmamış olur. Üçüncü ve son uygulama da ise bel, hafifçe geriye doğru bükülür. Bükülme sırasında sırt ve kalça kasları kasılarak sabit bir hal alınır. Bu sayede omurga güvenli bir şekilde emniyete alınır ve herhangi bir zarar ihtimaline karşı korunur.

    Blockingin kullanıldığı çalışmalar; deadlift, squat, clean pres ve halterdir. Bunların dışında risk faktörü taşıyan birçok hareket esnasında da uygulanabilir.

    asdasd