Ramazanda Hangi Zamanlarda Spor Yapılmalı?

    2316
    0
    PAYLAŞ

    İslam âlemine mutluluğu ve huzuru getiren mübarek ramazan ayı sporcuların akıllarını biraz karıştırdı. Sporcuların oruç temposunda spor yapmaları zorlaştı mı bilemeyiz ama ne zaman yapacakları sorusu kesinlikli her sporcu için gündeme geldi. Yoğun iş ve eğitim temposuna rağmen yorulmadan yoğun tempoda spor yapan bu insanlar bu karışıklığa oruçta eklenince ne yapacaklarını şaşırdılar. Bu konuda sizlere hem sağlık hem de spor bilgilerimizi harmanlayarak bilgi vermeye çalışacağız. Ramazan ayında sabah ezanından akşama kadar oruç tutuyoruz. Bu nedenle beslenme zamanı dediğimiz food time aktiviteleri oldukça daralıyor. Bu aktiviteler daraldığı zaman beslenme planımıza olan uyumluluğumuz tehlikeye giriyor. Bu tehlikeden en az zararla ayrılmak mümkün. Sizlere spor zamanlamasını anlatırken beslenme düzenine de değinmek zorundayız. Bunun nedeni ise sporla beslenmenin ayrılamaz bir ikili olarak uyum içinde ilerlemesi Bu ikili ayrıldığında veya sistemli ilerlemediğinde büyük sorunlar sizi bekliyordur. Ramazan ayında ilk olarak amacımızı belirlememiz ve ona göre zaman planlaması yapmamız gerekli. Buna örnek verecek olursak eğe amacınız mevcut vücut hacminizi ve kas yapınızı yukarıya taşımaksa bu amaç uğrunda farklı bir yol, eğer ki amacınız sadece mevcut durumunuzu korumaksa burada farklı bir yol izlemeniz gerekmektedir. İlk olarak mevcut kas yapısının üzerine çıkmak yani gelişmeyi amaçlamak eğer ağır bir iş temposuna sahipseniz ağır gelebilir. İyi ve uzun süredir sporculukla uğraşmıyorsanız büyük sağlık sorunlarıyla karşılaşabilirsiniz. Bizim tavsiyemiz hem ramazan ruhunu yaşama imkânına sahip olmanızı da istediğimizden sadece mevcut durumunuzu korumaya çalışmanız. Bu sayede ramazan sonunda kayıp vermeden ulaşabilir sonrasında ilerlemek üzere biriktirdiğiniz antrenman enerjisini terlerinizle taçlandırabilirsiniz. Amacınızı belirlediyseniz gelin planlamayı nasıl yapacağımızı anlatalım.

    Ramazan ayında ciddi oranda su tüketimi azalmakla birlikte öpün dengesizliği meydana gelir. Eğer ciddi olarak sporla uğraşıyorsanız daha önceden aldığınız uzman onaylı bir beslenme planına sadık olarak hareket ediyorsunuzdur. Ancak ramazan ayı maalesef bu programlara dur diyor. Bu nedenle spor aralığı da normal zamana göre değişkenlik gösteriyor. Bu işin püf noktası iftar ve sahur arasına kısa yürüyüşler haricinde bir şey sığdırmamaktır. O nasıl olacak? Diyen okurlarımızı şimdiden duyuyorum ancak vücut dengesi tüketimi ve kas gelişimi açısından antrenmanları ramazanda sabah erken saatlerde yapmak çok daha mantıklı. Zorlayıcı olacağını düşünüyor olabilirsiniz ancak bu işten başka kurtuluşunuz yok. Eğer ramazanda ara vereyim sonra başlarım derseniz ki birçok genç sporcunun verdiği büyük yanlış kararlardandır kendisi, ramazan sonunda kendinizi kocaman bir patates çuvalı olarak bulursunuz. Spor eğlenceli olmakla birlikte maddi karşılığını vücudunuzda aldığınız emeklere de karşılık gelmektedir. Bu nedenle spor bırakıldığında ve verilen emekler tam anlamıyla yok olabilmektedir. Hiç de kısa olmayan süreler boyunca verilen çabalar sonrasında bir ayda yıllar yok olma eşiğine geldiğinde elbette insanın canı acır. Bu duruma düşmemeniz için sizden 30 günlük süre zarfında dinç bir şekilde kısa süreli yorucu olmayan spor aktivitelerinizi sabah saatlerinde yapmanızı öneriyoruz. Sabah saatlerinden kasıt olarak sahurdan hemen sonrayı kast etmediğimizi belirtelim. Eğer öyle bir şey yaparsanız ki yapan acemi sporcular olacaktır o gün öğleden sonra susuzluk ve güç kaybında dolayı oturduğunuz yerde kalır oradan kalkamazsınız. Sabah saatlerinde yani sahur öğününü normal tempoda aldıktan birkaç saatlik uyku sonrasında hafif aralıklı ve normalden düşük tempoda yapacağınız spor sizi ramazan ayı içerisinde kurtarmaya misliyle yetecektir.

    Neden Sabah Spor Yapılmalı?

    Hiç kimse birbirini kandırmasın sporcu dahi olsanız mübarek ramazan ayının gazına gelip sahurda bir iki parça fazla kaçıracaksınız. Elbette olacak böylesi kaçamaklar aksi takdirde vücut işleyişi ve organlarda sorunlar meydana gelir. Sabah saatlerinde spor yapmanızı tavsiye etmemizin temel nedeni vücuda alınan enerjinin hali hazırda kısmen depolanmış olmasıdır. Yani sahurda aldığınız besin maddeleri kabataslak anlatacak olursak uyku sürecinde oruç sürecine yetecek kadar depolanır ve parçalanır. Bu parçalanma net olarak uyku sonundan öğle vakitlerine kadar devam eder. Bizim temel amacımız da enerjiden yoksun kalmadan spora dahi zaman ayırabilmektir. Bu süreçte öğleden sonraya planlanmak üzere toplanmış enerjiyi harcıyoruz spor için. Sabah saatlerinde yaptığımız spor sayesinde iftara yaklaşılan saatlerde enerji kaybına uğramaya başlıyoruz ki bu da iftara yaklaşıyor olmamızdan dolayı bünyemizi pek fazla etkilemiyor. Kısacası zaman ayarlı olarak benzinini tüketen bir araba gibi finish çizgisine yaklaştıkça vites düşürerek yavaşlıyoruz. Bu da hem spordan kazanç sağlıyor hem de besin eksikliğinden kaynaklı kayıpları engelliyor. Bu sporun katkısı bizlere ne olur iye soracak olursanız da muhtemelen çok yüksek tempolara erişemeyeceğiniz için sadece mevcut kas kütlenizi korumaya yardım edecek olan bu spor aktiviteleri ramazan sonunda emin olun rakiplerinizi görünce sizi çok mutlu edecek.

    Sabah yapacağınız sporun ayrıntılarına inecek olursak ki bu noktada da dikkat etmeni gereken birçok şey var. Bu spor etkinlikleri elbette eski temponuzda olmayacaktır. Tamam, olabilir ancak olursa sizi de bitirir bu tempoda ki spor uygulamaları. Spor yapmanın dozunu kaçırmak size ramazan ayında ciddi sağlık sorunlarına davetiye çıkarabilir. Bu nedenle normal temponuzun oldukça aşağısında hareket etmeniz gerekmektedir. Bu nasıl olacak derseniz de sizlere bir metot önerelim. Isındıktan sonra 5 dakika metodu ile oldukça iyi spor aktiviteleri yapabilirsiniz. Yapmanız gereken şey normalde ısınma seviyesi hareketlerinizi ramazan sabahlarında daha geniş zaman dilimine yayarak uygulamak. Bundan hemen sonrada temposu size kalmış şekilde 5 dakika istediğiniz hareketlerle spor yapma. Bu 5 dakika mı kurtaracak bizi? Diye soran okurlarımıza sesleniyorum evet, o 5 dakika sizin ramazan sonunda çuvala dönmenizi engelleyecek.Bir diğer alternatifte özellikle yağ yakımı hedefi olanlar için ideal olabilecek ancak bir o kadar da zorlayıcı olan iftar öncesi antrenman yapmadır.İftar öncesi antrenman yapmak tüm gün boyu aç ve susuz kalmış bir bünye ile zor olsada antrenman sonrası iftar sırasında vücudunuz için gerekli olan yüklemeyi yapabilirsiniz.Son alternatif ve genel olarak benimde uygladığım iftardan 1-1,5 saat sonra yapılan antrenmandır.Gün boyu susuz ve aç kalan bünye iftardan sonra su ve besinler ile enerji miktarını karşılamış ve antrenmana tam anlamıyla hazır hale gelmiştir.Unutmayın kilo vermek ve yerine kas kazanmak oldukça zorken kasları yağa dönüştürmek ve kazanılan kondisyonu kaybetmek bir o kadar kolaydır. Ramazan ayının eşsiz iftar sofralarına sahurunun pastırmalı yumurtasına kanıp da emeklerinizi sakın çöpe dönüştürmeyin.

    asdasd