Amino Asitler Kas Yapmaya Yardımcı Olur Mu?

    2561
    0
    PAYLAŞ
    Amino Asit ve Kas Geliştirme
    Via Daily Nouri / Unsplash

    Egzersiz performansının artmasında amino asitler etkisi oldukça etkilidir. Ayrıca amino asitlerin kas oluşumunu destekledikleri de bilinmektedir. Peki, egzersiz yaparken aminoasit takviyesi almaya gerçekten ihtiyaç var mı? Bu sorunun cevabını gelin birlikte arayalım.

     

    Amino Asitlerin Vücuttaki Rolü

    Öncelikle amino asitler konusunda temel bilgileri vererek başlamak doğru olacaktır. Kas gelişimi için gerekli olan temel madde proteindir. Protein alacağınız gıdalar ise buzdolabınızda yer alır. Ağırlıklı olarak hayvansal gıdalar olsa da, bazı bitkisel gıdalardan da protein alınabilir.

    Protein tüketildiğinde bunlar sindirim sisteminde parçalanır. Parçalandığında ise ortaya aminoasitler çıkar. İşte bu maddeler, kas liflerinin onarılması ve büyütülmesinde kullanılır. Eğer vücut yeteri kadar protein alırsa, bu duruma “pozitif azot dengesi” adı verilir.

    Protein metabolizması için azot dengesi önemli bir ölçüdür. Bu kavram aslında biraz karmaşıktır. İsminin “azot dengesi” olması, vücuda alınan ve vücuttan atılan azotun dengede olduğunu anlatır. Peki, bununla proteinin ne alakası var diyebilirsiniz. Eğer vücut ihtiyacı olan proteini alamazsa daha fazla azotu dışarı atar. Dolayısıyla da pozitif azot dengesi, vücudun istediği proteini aldığı anlamına gelir.

    Bu Yazı da İlginizi Çekebilir: Yüksek Proteine Sahip Et Kaynakları

     

    Vücut İçin Ne Kadar Amino Asit Gereklidir?

    Aslında bu sorunun cevabını direkt olarak vermek çok zordur. Bunun yerine araştırmacılar protein ihtiyacı üzerinden bazı çıkarımlarda bulunur. Bilindiği gibi aminoasitler 20 çeşittir ve bunlar, proteinleri meydana getirir.

    Normal bir insanın protein ihtiyacı, yaşına ve diğer özelliklerine bağlı olarak farklılık gösterebilir. Ancak ortalama olarak kilogram başına 0,80 gr protein ihtiyacı olduğu kabul edilir. Burada belirtilen rakam sadece normal bir yaşamı olanlar için geçerlidir. Eğer aktif olarak düzenli egzersiz yapılıyorsa daha farklı rakamlardan söz edilir. Kas kütlesini arttırmak için yoğun egzersiz yapanların protein ihtiyacı, günlük olarak kilogram başına 1,2 gr’a veya daha fazlasına kadar çıkabilir.

    amino asitler ve kas yapma
    Via Anshu A / Unsplash

    Vücudun kullanacağından daha fazla amino asit alımı, farklı sağlık sorunlarına neden olabilir. Aşırı fazla alınan protein, idrar ile dışarı atılır. Ancak bunun sürekli olması dehidrasyon ve böbrek hasarı gibi risklerin ortaya çıkması demektir.

     

    SONUÇ

    Bütün bunlar birlikte değerlendirildiğinde egzersiz sırasında amino asitler alınması tavsiye edilebilir. Ancak bunun rastgele yapılmaması gerekir. Çünkü yanlış alınan takviyeler, farklı sağlık sorunlarına neden olacaktır. Ayrıca birincil protein kaynağı olarak bu takviyeler değil, doğal besinler görülmelidir.

    Amino asit takviyesi alırken, doğru ürün seçimi son derece önemlidir. Bu takviyelerin kendi içinde farklı türleri vardır. Etkileri de bu yüzden farklıdır. Ayrıca kaliteleri arasında ciddi bir değişkenlik durumu söz konusu olduğunu da asla unutmayın.

    Düzenli, doğru ve kaliteli aminoasit takviyesi kullanımı, kas yapımına yardımcı olur. Amino asitler, kas yapımını kolaylaştırıcı en özel maddelerdir. Bu sayede hayalinizdeki vücuda çok daha etkili bir şekilde kavuşmanız söz konusu olacaktır.

    Son olarak ise bu takviyelerin doğru bir şekilde kullanımına dikkatleri çekmek gerekir. Uzmanlar, takviyelerin gün içine yayılarak alınması gerektiğini ifade eder. Tek bir defada alınan takviyelerin tamamı vücut tarafından kullanılamaz ve yağ olarak depolanabilir. Bu tür olumsuzlukların yaşanmaması için bir profesyonelden yardım almanız doğru olacaktır.

    En Çok Tercih Edilen Amino Asitleri Buradan İnceleyebilirsiniz.

    asdasd