Vücut geliştirmede bulk, en basit ifade ile kas hacminin artması demektir. Bu dönemde çalıştırılan kasların kapladıkları hacim artar ve bu sayede yapılan çalışmalar, dışarıdan çok daha net bir şekilde görülmeye başlar. Bulk yapma, bulk dönemi ve benzer isimlerle adlandırılan söz konusu işlemde temel amaç kas kütlesinin artırılmasıdır. Hazır olan kişiler bu çalışmaları istedikleri zaman yapabilirler, fakat genel olarak kış aylarının bulk için tercih edildiğini söylemek yanlış olmaz. Bu dönemde kalori ihtiyacı karşılanırken normale göre daha dikkatli olunması gerekir. Dolayısıyla da beslenme alışkanlıklarında bir takım değişimlerin yaşanması söz konusu olabilir.
Bulk yaparken alınan besinlerin karbonhidrat ve protein ağırlıklı olması gerekir. Buna dikkat edilmez ve alınan besinler fazlaca yağ içerirse kas kütlesi yerine yağ kütlesinin artacağı bilinmelidir. Yağlanmanın en düşük seviyede tutulması için gerekli özen gösterilmelidir. Eğer buna yeterince dikkat edilmez ise kaslı kollar değil, sarkık ve yağlı kollar ortaya çıkacaktır.
Bulk Dönemi Ne Kadar Sürer?
Bulk yapılan sürecin ne kadar süreceği ile ilgili net bir rakamın ortaya konması çok zordur. İnsanların kendi hedeflerine göre farklı sürelerde bulk yapması söz konusu olabilir. Örneğin; 75 kiloda olan birisinin hedefi 81 kiloya çıkmaksa, bunu başarana kadar bulk devam eder. Bazı kişiler bunu 2 ayda tamamlayabilirken, bazıları ise 3 ayda tamamlayabilir. Yani süre ile ilgili net bir rakamdan bahsedilmesi mümkün değildir. Fakat tekrar vurgulamak gerekirse burada alınan kilolar yağ değil, kas olmalıdır. Bundan dolayı normal bir kilo alımı ile aynı şey olmadığı bilinmelidir.
Bulk Yaparken Nasıl Beslenilmelidir?
Bulk yaparken en önemli husus beslenmedir. Tüketilen gıdaların protein, yağ ve karbonhidrat oranları son derece önemlidir. Bu noktada kişisel farklılıkların ortaya çıktığının da bilinmesi gerekir. Yani herkes tarafından uygulanan bir yöntem söz konusu değildir. Bunun yerine kişinin vücut yapısına göre izlenen farklı yollar olduğu söylenebilir. Aşağıda vücut yapılarına göre beslenme şekillerinin nasıl olması gerektiğine dair bir takım ayrıntılar yer almaktadır.
Ektomorf Vücut
İstense dahi fazla kilo alınamayan vücut tipi olarak ifade edilebilir. Bu vücut tipine sahip insanlar bulk yaparken karbonhidrat, yağ ve protein miktarını biraz daha yüksek tutabilirler. Fakat bunu yaparken, egzersiz programını da buna göre ayarlamaları gerekir. Aksi durumda vücudun bazı bölgelerinde yağlanmalar görülebilir.
Endomorf Vücut
Bu tipin genel özelliği ise kilo almaya müsait olmalarıdır. Endomorf vücuda sahip olanlar genellikle yuvarlak hatlara sahiptir ve çok kolay kilo alabilirler. Bulk yaparken bu kişilerin karbonhidrat ve yağ seviyesini düşük tutması ve protein ağırlıklı olarak beslenmesi gerekir.
Mezomorf Vücut
Kolay kilo alıp veren vücut tipidir. Bu tip vücuda sahip kişilerin şanslı olduğu söylenebilir. Bu kişiler bulk döneminde daha dengeli bir beslenme programı uygulayabilir.
Bu Yazı da İlginizi Çekebilir: Protein Shake Ne Zaman Alınmalı?
Bulk Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Bulk döneminde dikkat etmeniz gereken farklı hususlar vardır. Söz konusu hususların tamamını yakından izlemeli ve gerekli görüldüğü durumlarda bunlara ilişkin bir takım tedbirler alınmalıdır. Bu hususlardan bazıları şu şekildedir:
Kalori Hesabı
Bulk yaparken dikkat edilmesi gereken hususların başında kalori hesabı gelir. Öyle ki, bu durum bazı benzetmelerle dahi anlatılır ve ne kadar önemli olduğu vurgulanır. Araç kullanırken önüne bakmayan kişinin durumu ile bulk yaparken kalori hesabı olmayan kişinin durumu aynıdır.
Kilo almanız için yaktığınızdan fazlasını almanız gerekir. Bunun için ise yediklerinizin kaç kalori olduğunu, yaptığınız hareketlerin kaç kalori götürdüğünü bilmeniz gerekir. Böylece kilo almak için kalori miktarınızı artırıp azaltmanız gerektiğini çok daha rahat bir şekilde tespit edersiniz. Burada unutulmaması gereken, alınması kalorinin yağ olmaması gerektiğidir.
Bu Yazı da İlginizi Çekebilir: Kalori İhtiyacını Hesaplama
Yanlış Beslenme
Bulk ile ilgili yapılan yanlışların başında yanlış beslenme gelir. Bu dönemde genellikle protein ağırlıklı beslenilmesi gerekir. Fakat bunun haricinde gerekli olan enerjinin temini için yeterli seviyede karbonhidrat ve yağ da alınmalıdır. Bunlar, gerekli olan enerjiyi sağlarken, protein ise kas kütlesinin artmasına neden olacaktır.
Antrenmanların Düzenlenmesi
Bu dönemde sadece beslenme şeklinin değil, aynı zamanda yapılan hareketlerin de değiştirilmesi gerekir şeklinde bir düşünce vardır. Bunun tam olarak doğru olduğunu söylemek çok zordur. Özellikle ekstra bir durum söz konusu değilse kardiyo ve benzer antrenmanların değiştirilmemesi gerekir. Fakat yağlanma ile ilgili durumlar meydana gelirse, bu dönemde antrenmanların değiştirilmesi gündeme gelebilir.
Gelişimin Takip Edilmesi
Bu dönemde yaptığınız çalışmaların ve beslenmelerin etkilerini yakından görmek ve fark etmek için yakından takip etmeniz gerekir. Bunun için ise en etkili yöntemin fotoğraf çekimi olduğu söylenebilir. Normal zamanlarda insanlar kendilerindeki değişimi fark edemez. Fakat fotoğraflar üzerinden karşılaştırma yapıldığında değişim çok net bir şekilde görülür. Eğer değişim meydana geliyorsa başarılı olduğu anlaşılır. Fakat bir değişim yok ya da değişim istenilen seviyede değilse, bu defa beslenme şeklinin değiştirilmesi gerekebilir. Bu bakımdan takibin son derece önemli olduğu bilinmelidir.
Bulk Döneminizdeki Protein İhtiyacınızı
Karşılamaya Destek Olacak
Protein Tozu Ürünlerini
İncelemek İçin Tıklayın